Svet
14770 ogledov

Pilota sta se med poletom spopadla, to je sledilo

Pilota. Profimedia
Prepirati sta se začela že kmalu po vzletu, nato pa je prišlo do fizičnega spopada.

Med junijskim letom med Ženevo in Parizom sta se pilota v pilotski kabini letalske družbe Air France fizično spopadla.

Spor je kabinsko osebje slišalo kmalu po vzletu. Švicarski La Tribune je poročal, da sta se ob tem grabila za ovratnika, potem ko je eden udaril drugega. Po posredovanju kabinske posadke so prepir prekinili, eden izmed njenih članov pa je preostanek leta preživel v pilotski kabini. ''Let se je nadaljeval in pristanek je bil varen, spor pa ni vplival na preostanek leta,'' je dejal predstavnik Air France in poudaril zavezanost letalske družbe varnosti.

Air France je v nedeljo sporočil, da so sedaj sprejeli ustrezne sankcije in oba suspendirali. Razlog za pretep ostaja neznan.

Air France pod drobnogledom tudi zaradi drugih incidentov

Francoska letalska družba je bila v zadnjih mesecih deležna večjega nadzora zaradi nepravilnega ravnanja na področju varnosti.

Francoska agencija za preiskave varnosti v civilnem letalstvu Bureau d'Enquetes et d'Analyses (BEA) je v poročilu zapisala, da je letalska družba s sedežem v Parizu večkrat spregledala in kršila varnostne postopke. Pri tem so izpostavili primer puščanja goriva iz leta 2020, ko so piloti na letu Air France iz Brazzavilla v Republiki Kongo v Pariz preusmerili letalo, vendar niso prekinili napajanja motorja ali pristali čim prej, kot zahteva postopek puščanja. Letalo je varno pristalo v Čadu, vendar poročilo BEA opozarja, da bi lahko zagorel motor.

Poročilo BEA navaja "ponavljajoče se preiskave, ki so pokazale prilagajanje postopkov, celo njihovo namerno kršenje, kar je privedlo do zmanjšanja varnostnih rezerv," poročajo tuji mediji.

Air France je v odgovoru zatrdil, da na podlagi ugotovitev izvaja varnostno revizijo, in se zavezal k upoštevanju priporočil BEA, ki vključujejo učenje pilotov z naknadnimi analizami že opravljenih letov in strožje priročnike za usposabljanje glede upoštevanja postopka. Letalska družba je obenem opozorila, da dnevno opravi na tisoče poletov, poročilo pa omenja le štiri takšne varnostne incidente.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • Boschtjan Zupanchich 10:03 30.avgust 2022.

    No, potem se pa pelji z avijonom, ... ma, je Vsak avto prevoz Boljši kot pa avijonski polet !!!

  • jakec1575 09:41 30.avgust 2022.

    Ne more vsak postati pilot. Ponavadi je to psihološko zelo preverjen kader, ki nima izbruhov. Zanimivo. Mogoče sta pritiskala isto stevardeso. Ali pa je šlo za rasne opazke.