Svet
13 ogledov

Piloti pristali na nižanje plač, stevardese ne

Croatia Airlines Patrik Macek/PIXSELL
Kljub prekinitvi stavke s strani pilotov bodo letala ostala na tleh, saj brez stevardes, ki na nižanje plač ne pristajajo, ne morejo leteti.

Uprava hrvaške letalske družbe Croatia Airlines je danes objavila, da ima družba zaradi večdnevne stavke že za slab milijon evrov izgube. Danes je sindikatom pilotskega in kabinskega osebja znova predlagala rešitev v okvirju načrta za prestrukturiranje podjetja. Piloti so ponudbo sprejeli, stevardese pa ne.

Piloti s stavko prekinili

Uprava družbe in hrvaški sindikat prometnih pilotov so dosegli sporazum, da bodo piloti prekinili stavko. Dogovorili so se, da nadaljujejo pogajanja o novi kolektivni pogodbi, ki naj bi jo čim prej tudi podpisali, so sporočili iz družbe Croatia Airlines.

Kot je poročal spletni portal Index.hr, je bila tudi današnja ponudba uprave usmerjena v kompromis glede predvidenega znižanja plač za 20 odstotkov. Piloti naj bi sprejeli določeno znižanje plač v letih 2013 in 2014. Novo kolektivno pogodbo so pred nekaj tedni podpisali štirje ostali sindikati v Croatia Airlines.

Za stevardese nižanje plač nesprejemljivo

Predstavnica sindikata kabinskega osebja letal Ivana Lojo je potrdila, da so tudi danes zavrnili predlog uprave, ker je za njih nesprejemljivo, da bi na plačah stevardes v družbi privarčevali več kot 3,5 milijona kun (467.000 evrov).

"Zadeve glede poletov se ne bodo spremenile, ker letala ne morejo leteti brez kabinskega osebja," je dejala Ivana Lojo.

Croatia Airlines je na svoji spletni strani sporočila, da so morali tudi danes odpovedati 27 poletov, 15 pa jih bodo opravili z najetimi letali, med katerimi so tudi letala Adrie Airways.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.