Svet
8 ogledov

Pilotu le simbolična kazen

(Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Pilota, ki je več kot deset let brez licence upravljal letala po Evropi, je nizozemsko sodišče kaznovalo le z 2000 evri kazni.

41-letni švedski pilot Thomas Salme je kar trinajst let pilotiral potniška letala različnih evropskih letalskih družb in to s ponarejeno licenco.

Sodnik Mathieu Kronenberg je zavrnil zahtevo tožilca, da pilota za tri mesece zaprejo in da ga kaznujejo z višjo denarno kaznijo.

Salme je pilotsko šolo na Švedskem obiskoval ob koncu 80. let prejšnjega stoletja, vendar ni nikoli dobil certifikata za upravljanje potniških letal. Letenja se je tako naučil le prek simulatorjev.
Letel je z britanskimi, italijanskimi in belgijskimi letalskimi družbami. Pri tem je opravil več tisoč ur letenja. Njegovo ponarejeno licenco so opazili že pri italijanski letalski družbi Air One, ki ga je zaradi tega tudi odpustila. Ker pa se jim primer ni zdel tako pomemben, se s tem niso več ukvarjali.

"Lahko bi rekli, da je Salme vsa ta leta ogrožal letalski promet, toda dejstva kažejo, da v vseh teh 13 letih ni zagrešil nobenega incidenta," je dejal sodnik.

Bal se je prevelike pozornosti medijev
Salme sicer trenutno živi v Milanu, na sodišču pa se ni pojavil, saj se je bal prevelike medijske pozornosti, je sodniku razložila njegova odvetnica Martha Muntjewerf.

Nizozemsko tožilstvo je po sodbi odločilo, da bodo skrbno preučili, ali se bodo pritožili. Odločitev sodišča pa so označili za "nezadovoljivo za potnike in posadko".

Tokratna odločitev sodišča po besedah Muntjewerfove pomeni, da Salme ne sme leleti več let, ni pa izključena možnost, da bi se lahko v prihodnosti še kdaj prijavil za pridobitev originalne licence.

Za letenje z ponarejeno licenco se je Salme, kot je dejala odvetnica, odločil zaradi finančnih težav po ločitvi z ženo, s katero ima dva otroka.

Marca so ga aretirali
Spomnimo, da je marca nizozemska policija pilota aretirala v pilotski kabini na letalu, ki je stalo na amsterdamskem mednarodnem letališču.

Pilot je policistom postal sumljiv potem, ko je postal nervozen ob zahtevi za izročitev licence.

Salme je policistom najprej pokazal neki drug dokument, nato pa je policiste zaprosil, če lahko skupaj zapustijo letalo, da ne bi vznemirili drugega osebja.

Pred njimi je nato iz svoje uniforme odstranil značko in priznal, da ima ponarejeno licenco. Slednja je bila namreč podobna starim švedskim licencam in je vsebovala številne tipkarske napake.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.