Svet
4654 ogledov

Pipistrelovo letalo z državno sekretarko zasilno pristalo na jezeru

Pipistrel Alpha Electro G2., strmoglavljenje
1/5
Epa
Poslala klic v sili in poiskala mesto za pristanek.

Električno ultra lahko letalo Alpha Electro G2, ki ga izdeluje slovenski proizvajalec Pipistrel, je zasilno pristalo na jezeru na Norveškem. V letalu je bila poleg pilota tudi norveška državna sekretarka Aase Marthe Johansen Horrigmo. 

Vzrok težav še ni znan

Zakaj je bil pilot dvosedežnega letala Dag Falk-Petersen, ki je tudi prvi mož družbe Avinor, upravnika letališč, in lastnik Alpha Electre prisiljen zasilno pristati na jezeru, še ni znano. Poškodovan ni nihče. Podjetje je električno letalo uporabljalo za demonstracijske polete, s katerimi so želeli prikazati zmožnosti električne energije v letalstvu. 

Poslala klic v sili in poiskala mesto za pristanek

"Bila sva na poti na letališče, ko se je prižgala lučka, da je nekaj narobe z močjo motorja. Letalo je nato pričelo izgubljati moč, dokler ni povsem izginila. Moral sem poslati klic v sili in poiskati mesto za pristanek. Okoli naju je bilo veliko gozdov, a sem naletel na jezero, na katerem sva pristala," je za norveške medije povedal pilot. 

Šlo je za demonstrativni polet, s katerim so v podjetju želeli ministrski ekipi dokazati zmogljivost električnega letala. Izkušeni pilot in državna sekretarka sta v jezero strmoglavila pri hitrosti 70 kilometrov na uro, nato izplezala na krila letala in odplavala proti kopnemu. 

"Pipistrel je seznanjen z dogodkom na Norveškem, ki vključuje eksperimentalno letalo Alpha Electro. Aktivirali smo svojo skupino strokovnjakov in preiskovalnim organom ponudili neposredno in takojšnjo pomoč pri preiskovanju in določitvi vzrokov, ki so privedli do incidenta," so za Večer povedali pri Pipistrelu. Dodajajo, da kažejo začetna poročila na izgubo moči, kar je povzročilo prisilni pristanek. "Da ni bilo poškodovanih, potrjuje varnostne mehanizme, ki so vgrajeni v zasnovo letala, katerega sistemi so delovali nominalno."

Komentarjev 3
  • Žurnalček 23:33 21.avgust 2019.

    Motor ni od Pipija in naj se Nemci jebejo , zakaj ne deluje !

  • NeAnonimni 16:06 21.avgust 2019.

    To je bil Royal Crash Test?