Svet
12 ogledov

Pirate bo ustavil protipiratski laser

(Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Novodobne pirate, ki napadajo tovorne ladje ob obali Somalije, bi lahko že konec leta ustavili posebni protipiratski laserji.

Britansko podjetje BAE Systems je namreč razvilo laser, s pomočjo katerega bo lahko posadka ogrožene trgovske ladje potencialne napadalce opozorila, da so bili opaženi.

Poleg tega pa bo lahko posadka z laserjem tudi zmedla orožje piratov, tako da ti ne bodo mogli več tako natačno zadeti ladje. Pirati pri napadih največkrat uporabljajo avtomatske puške AK-47 in raketne granate.

Prednost laserja, ki proizvaja zeleno svetlobo, je, da ne poškoduje oči, ampak samo zaslepi napadalce, in da lahko deluje v oddaljenosti do dveh kilometrov. Povezali pa ga bodo lahko tudi z ladijskim radarjem, tako da bo še natančnejši.

Napadi piratov na velike trgovske ladje v Adenskem zalivu so v zadnjih letih vse pogostejši. Samo lani so po podatkih Mednarodnega pomorskega urada zabeležili 430 napadov, letos pa že 15 napadov. Večinoma gre za somalijske pirate, ki so do zdaj že ugrabili 30 ladij in zadrževali 680 talcev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.