Svet
5379 ogledov

Pirati izpustili slovenskega kapitana

Ladja Glarus Marinetraffic.com
Slovenski kapitan in ostali pomorščaki, ki so jih pred mesecem ugrabili pirati, že v Švici. Policija sporočila podrobnosti ugrabitve, ne pa rešitve.

Slovenska policija je pojasnila nekaj podrobnosti glede primera reševanja ugrabljene posadke švicarske ladje, ki ji je poveljeval Slovenec.

"V popoldanskih urah so oboroženi storilci med krajema Lagos in Port Harcourt, ob delti reke Niger, približno 45 navtičnih milj jugozahodno od otoka Bonny Island, napadli ladjo MV Glarus, ki je v lasti švicarskega podjetja Massoel Shipping. Oboroženi storilci so se kljub zaščitni žici na robu ladje uspeli vkrcati."

"Z ladje, na kateri se je takrat nahajalo 19 pomorščakov, jih je oborožena organizirana kriminalna združba ugrabila 12 in sicer enega državljana Slovenije, sedem filipinskih državljanov in po enega državljana Romunije, Ukrajine, Hrvaške ter Bosne in Hercegovine. Ugrabljene so s čolnom prepeljali na neznano lokacijo, verjetno pa so se večino časa nahajali v deltah reke Niger. Tekom svojega ujetništva so morali večkrat zamenjati svojo lokacijo."

"O ugrabitvi je bilo takoj obveščeno podjetje Massoel Shipping, ki je v reševanje primera vključilo strokovne sodelavce, ki so pripomogli k varnemu reševanju ugrabljenih."

"Slovenska policija je bila, s ciljem čim hitrejše rešitve krizne situacije, v dnevnem stiku s Federalno policijo Švice, ki je preiskovala kaznivo dejanje ugrabitve. V delo se je vključilo več enot slovenske policije,
predvsem iz Uprave kriminalistične policije Generalne policijske uprave (policijski pogajalci in kriminalistični preiskovalci). Slovenska policija je bila v stalnem stiku z družino ugrabljenega slovenskega državljana, zaradi zagotavljanja prenosa informacij in nudenja ostale pomoči. Ob tem se družini iskreno zahvaljujemo za izkazano zaupanje in sodelovanje."

"Vsi člani ugrabljene posadke se nahajajo v Švici, kamor so dopoldne prispeli iz Lagosa. Po podatkih, ki smo jih prejeli od švicarskih kolegov, je slovenski državljan v dobrem zdravstvenem stanju."

"V naslednjih dneh bo švicarska policija oziroma pristojni švicarski tožilec opravil razgovore z vsemi ugrabljenimi pomorščaki zaradi zbiranja dokazov v predkazenskem postopku zoper neznane storilce. Vsi pomorščaki se bodo predvidoma v naslednjih dneh vrnili k svojim družinam."

MZZ  se je zahvalil slovenskim medijem za molk

Tudi slovenski MZZ je potrdil, da je 12 mornarjev rešenih. "Hvala vsem na zunanjem ministrstvu RS in vsem drugim, ki ste pripomogli k rešitvi talcev z ladje Glarus v Nigeriji, med katerimi je bil tudi slovenski državljan," so prek Twitterja zapisali na slovenskem MZZ.

Ministrstvo, ki ga vodi Miro Cerar, pa je v odzivu zapisal še: "Ministrstvo izraža zahvalo tudi medijem, ki so izkazali razumevanje za to, da je celotna operacija potekala izven oči javnosti, saj bi kakršna koli objava v takšni situaciji lahko škodovala procesu reševanja krize ter posledično negativno vplivala na osvoboditev talcev." 

Pirati so ladjo v lasti švicarske družbe Massoel Shipping napadli 23. septembra 45 navtičnih milj jugozahodno od otoka Bonny, ko je prevažala žito iz Lagosa v Port Harcourt, je poročala STA.

Med ugrabljenimi je bil tudi slovenski državljan, kapitan ladje, katerega identitete pa javnosti na željo svojcev niso razkrili. Poleg njega je bilo med talci še sedem državljanov Filipinov in po en državljan Hrvaške, BiH, Romunije in Ukrajine.

Običajno se takšne ugrabitve končajo s tajnim dogovorom za odkupnino med ladjarjem in pirati.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Boris 09:57 29.oktober 2018.

    Ja, kam smo prišli, zahvale medijem ker NE POROČAJO o zadevah.

  • Avatar vec
    vec 17:19 28.oktober 2018.

    Slovenska policija pospešeno izvaja hišne preiskave in aretacije v Nigeriji, ter se OB tej priliki ZAHVALJUJE slo Medijem ZA MOLK, enako se zahvaljuje Cerar, obenem pa tudi za MOLK glede Ilegalnih Migrantov. FALA brate so rekl mediji, dej koji dinar ...prikaži večar da ne bomo sitorinja :)