Svet
3166 ogledov

Pisal reportaže iz Slovenije, nadlegoval mladoletnice, zdaj mora za rešetke

Pedofilija
Grozljivo: mladoletnice nagovarjal k seksu, za to jim je ponujal tudi denar.

Hrvaški mediji poročajo, da je bil nekdanji novinar Jutarnjega lista Dan Figenwald danes spoznan za krivega spolne zlorabe in izkoriščanja otrok. Občinsko sodišče v Zagrebu mu je prisodilo leto in osem mesecev zapora, od tega bo osem mesecev presedel, preostali del kazni pa je pogojen. Plačati bo moral tudi stroške sodnega postopka v višini 500 evrov. Ker se je pretežno ukvarjal s smučarijo, je občasno poročal tudi s tekem v Sloveniji, kot so npr. bile tekme na Pohorju. Večkrat je ocenjeval tudi slovenska smučišča, kot so Kanin, Cerkno in druga. 

Zagrebško sodišče je danes – tako poroča portal Index.hr – v razsodbi zapisalo. "Kriv je, da je začel komunicirati z otrokom preko Instagrama, jo nagovarjal, naj tekmuje za Miss športa, ji govoril, naj ne pove mami in očetu, jo pozival, naj pride na kasting, pošiljala mu je fotografije v spodnjem perilu, nadaljeval je komunikacijo do leta 2020, ji povedal, da bo izgubila nedolžnost, ponujal ji je denar za večerje s prijatelji, jo vabil na jahto in rekel, da tam obstaja soba, v kateri lahko spi z njenim prijateljem. Drugi deklici je ponudil, da ji bo pomagal pri njeni teniški karieri ter da jo bo prijavil za tekmovanje Miss športa, čeprav je vedel, da še ni stara 18 let. Nagovarjal jo je tudi k spolnim odnosom v zameno za denar."

Zoper njega je bila novembra 2020 vložena obtožnica zaradi kaznivega dejanja napeljevanja otrok k zadovoljevanju spolnih potreb po 1. odstavku 161. člena hrvaškega Kazenskega zakonika.

V zagovoru se je Figenwald, ki je z Jutarnjim sicer sodeloval kot zunanji sodelavec, sicer branil, da je šlo za nekakšno šalo in da je zgolj želel videti, kako daleč so pripravljene deklice iti. "Sodišče mu ni verjelo. Zavestno je na takšen način komuniciral z dekleti v občutljivi starosti. Na vprašanje, ali so že izgubile nedolžnost, jim je svetoval, naj jo čim prej izgubijo in za to ponudil 2000 kun (cca. 268 evrov, op. p.). To ne more biti šala," še piše v obrazložitvi sodišča. 

*Fotografija je simbolična

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.