Svet
373 ogledov

Pisava, ki frustrira kot disleksija

Dyslexia
1/4
Daniel Britton
Daniel Britton, ki se celo življenje bori z disleksijo, želi, da s pomočjo posebne pisave spoznate, kako je biti v njegovi koži.

25-letni grafični obiskovalec Daniel Britton se je odločil, da bo ljudem pokazal, kako je biti dislektik. "Ko sem bil otrok, so mi diagnosticirali delno disleksijo, s čimer se nihče ni posebej ukvarjal," je povedal za britanski Daily Mail. "Spominjam se, da so mi pri osmih letih vsi govorili, da sem len in neumen."

Danes je uspešen grafični obiskovalec in med drugim je iznašel način, da frustracijo, ki je posledica disleksije, predstavi drugim. Oblikoval je posebno pisavo, ki jo je poimenoval Dyslexia, v kateri manjka 40 odstotkov črt. Ideja v ozadju projekta je bila izzvati podobna občutja, kot jih povzroča disleksija.

Helvetici je odvzel 40 odstotkov črt

Za osnovo je vzel pisavo Helvetico, ki ji je izbrisal okoli 40 odstotkov črt. Bralec si mora vzeti čas, da lahko dešifrira črke in besede ter bere tako, kot mora normalno pisavo brati oseba, ki jo spremlja disleksija.

"Odziv na moje delo je fantastičen. Najprej sem ga pokazal svojim prijateljem," je povedal. "Pojasnil sem jim, zakaj to počnem." Pisave ni oblikoval z namenom, da bi pokazal, kako izgleda branje dislektika, ampak zato, da vzbudi občutke, ki jih pri branju doživlja oseba z disleksijo.

Komentarjev 1
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 15:07 06.junij 2015.

    ene 40% besed takoj lahk preberm ostalih 60 % pa nikakor ne morm . No verjetn bi čez čas lahko ampak bi trajal. Zafrknjen tole.