Svet
11 ogledov

Pismo, ki je pretreslo svet

Adam Lanza Reuters
"Jaz sem mati Adama Lanze. Jaz sem mati Dylana Klebolda in Erica Harrisa,“ je na svojem blogu zapisala Liza Long in dodala, da je napočil čas, da se začnemo pogovarjati o duševnih boleznih.

Liza Long iz Boisa je mati treh otrok. Njen starejši sin Michael je duševno bolan. Že večkrat je zaradi malenkosti zagrozil, da bo ubil njo, nato pa še sebe. "Svojega sina ljubim, a se ga bojim," piše Longova. "Pred nekaj tedni, ko sem mu rekla, da mora v knjižnico vrniti knjige, je Michael šel po nož in zagrozil, da me bo ubil, nato pa bo naredil samomor. Moji drugi otroci so se zaprli v avtomobil. Vzela sem mu nož in vse ostre predmete zaprla v škatlo, ki zdaj potuje z mano." Michaela je policija odpeljala na psihiatrijo, kjer pa so ga s tabletami odslovili, pravi Liza in dodaja, da še vedno ne vedo, kaj točno je narobe z njenim sinom.

"Nemogoče je napovedati, kaj ga bo ujezilo"

Trinjastletnik ima izjemno visok inteligenčni kvocient. "Kadar je dobre volje, se bo z veseljem pogovarjal o grški mitologiji ter o razlikah med Einsteinovo in Newtonovo fiziko. Kadar pa ni dobre volje, se pazi. Nemogoče je napovedati, kaj ga bo ujezilo," pravi zaskrbljena mati, ki se sprašuje, kaj se bo zgodilo, ko bo močnejši od nje, in koliko ljudi živi v istem strahu kot ona.

"13-letnega genija, ki ljubi Harryja Potterja, nihče noče poslati v zapor. A naša družba in naš slab zdravstveni sistem nam ne dajeta nobene druge možnosti. Nato pa neka izgubljena duša začne streljati po restavraciji, trgovini, v vrtcu, učilnici. In mi takrat rečemo: 'Nekaj se mora spremeniti.' Strinjam se, da moramo nekaj narediti. Čas je za pogovor o duševnem zdravju. To je edini način, da se bo naš narod začel celiti. Bog mi pomagaj. Bog, pomagaj Michaelu. Bog, pomagaj nam vsem.“

Komentarjev 4
  • mph 18:05 18.december 2012.

    Imaš prav, sem kasneje opazil, je pa skoraj opis na brzino ustrezal pravi mami, ki ustreza v celoti temu, kar sem napisal.

  • NejaS 15:38 18.december 2012.

    To ni dejanska mama morilca (tista z maslom na glavi). Samo napisala je, da ima sina, ki ravno na enak način lahko eksplodira. Ker ga "zdravijo" s tableti. Tale mama ima še vedno "srečo", ker njen sin ni še ničesar ...prikaži več ukrenil. Pa lahko, če ne bomo gledali stran in stvari urejali s tableti.

  • mph 14:57 18.december 2012.

    Zmešano in z orožjem obsedeno babnico pa ni nič motilo psihopata še učiti učinkovite uporabe orožja?? Če bi preživela, bi zaslužila najmanj električni stol.