Svet
19 ogledov

Sodba Pistoriusu "ni zadostila pravici"

Oscar Pistorious in Reeva Steenkamp EPA
Paraolimpijec je dekle ubil, ne pa naklepno umoril. Grozi mu do 15 let zapora. Kolikšna kazen pa ga dejansko čaka, bo znano 13. oktrobra. Na odločitev so se odzvali tudi starši pokojne.

13. oktobra bo znano kolikšna kazen bo doletela paraolimpijca Oscarja Pistoriusa, ki je iz malomarnosti lani februarja ubil svoje dekle Reevo Steenkamp. V to ne dvomi sodnica na sodišču v Pretorii, v Južnoafriški Republiki, ki je 27-letniku sodila. Sodnica je pri tem presodila, da tožilstvo ni ponudilo dovolj dokazov, da bi Pistorius na dekle streljal oziroma jo umoril naklepno.

Grozi mu do 15 let zapora. Na razglasitev kazni bo Pistorius lahko počakal na prostosti, živel bo v hiši svojega strica. Sodišče mu je namreč to dovolilo v zameno za plačilo varščine, ki jo je ponudil.

Sodnica je že v četrtek več ur porabila za obrazložitev in pojasnjevanje vseh okoliščin o tem, kaj se je dogajalo na Pistoriusovem domu usodne noči, ko je prišlo do streljanja.

Pistorius bo kazen dobil tudi zato, ker je v eni od tamkajšnjih restavracij lani streljal in ogrožal ostale goste. Sodnica ga je obsodila, ker je z orožjem ravnal malomarnosti.

Ne bo pa kaznovan zaradi domnevno nedovoljene uporabe pištole novembra 2012, ko naj bi streljal skozi streho avtomobila, kar mu očita tožilstvo. Pistorius sicer priznava, da se je razjezil, saj ga je med vožnjo ustavil policist in nato od njega zahteval, naj mu izroči tudi pištolo, ki jo je vozil s seboj na zadnjem sedežu avtomobila. Sodnica ga je oprostila te obtožbe, saj tožilstvo tudi v tem primeru ni ponudilo zadostnih dokazov, da je res streljal.

"Ni zmagovalcev"

Stric obsojenega, Arnold Pistorius, je dejal, da je družina "iskreno hvaležna" sodnici, ker ga ni spoznala za krivega za umor in tako dvignila "veliko breme". "Tukaj ni zmagovalcev," je dodal. "Našo družino je zadeva globoko prizadela, tragičen dogodek ... Reeve to ne bo vrnilo, naša srca so z njeno družino in prijatelji." 

Tožilstvo je izrazilo razočaranje nad tem, da Pistorius ni bil spoznan za krivega umora. Po razglasitvi kazni se bodo odločili, ali se bodo pritožili. 

Pravici ni bilo zadoščeno

Starša pokojne Reeve, June in Barry Steenkamp, sta za NBC News dejala, da "pravici ni bilo zadoščeno". "Sodba ne pomeni pravice za Reevo," je dejala June. "Želim si samo resnico." 
Reeva je umrla "grozljive, boleče, stašne" smrti, je povedala in dodala: "Ustrelil je skozi vrata. Ne morem verjeti, da verjamejo, da je bila nesreča." 

"Ne briga me, kaj se bo zgodilo z Oscarjem. Nič se ne bo spremenilo, ker ne bo vrnilo moje hčerke. On še vedno živi in diha, nje pa ni več, za zmeraj," je še dejala June Steenkamp, ki meni, da je bila škoda že narejena.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.