Svet
12 ogledov

Pistoriusu namesto zapora družbenokoristno delo?

Oscar Pistorius EPA
Obramba paraolimpijskega atleta Oscarja Pistoriusa namesto zaporne kazni predlagala hišni zapor in družbeno koristno delo.

V Pretorii je potekala obravnava pred izrekom kazni za Oscarja Pistoriusa, ki so ga spoznali krivega nenaklepnega uboja svojega dekleta Reeve Steenkamp.  Njegova obramba je namesto zaporne kazni predlagala, naj kazen odsluži v hišnem zaporu in opravlja družbenokoristno delo. Kakšna kazen ga bo dejansko doletela, naj bi bilo znano še ta teden.

Obramba je z različnimi pričami dokazovala, da ima Pistorius pošten značaj in da mu je resnično žal za uboj.

Po mnenju predstavnika južnoafriških zaporov, socialnega delavca Joela Maringo bi bilo za atleta dovolj velika kazen, če bi v hišnem zaporu preživel tri leta, dvakrat na mesec pa bi po osem ur opravljal družbenokoristno delo. Meringa je zatrdil, da bi to prispevalo k Pistoriusovi prevzgoji in spremembi vedenja.

Šokantno neprimerni predlogi

Tožilec Gerrie Nel je Maringove predloge označil za "šokantno neprimerne". Predloge je kritizirala tudi družina pokojne.

Atletu, ki je lani na valentinovo ustrelil svoje dekle, grozi največ do 15 let zapora. Sodnica Thokozile Masipa je namreč presodila, da ni šlo za naklepni umor, pač pa je dekle ustrelil po pomoti. Pistorius sicer ves čas trdi, da je streljal v samoobrambi, saj je bil prepričan, da se brani pred vlomilcem.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.