Svet
3 ogledov

PKK grozi z gverilskimi napadi

Občasni spopadi med turškimi enotami in kurdskimi uporniki naj bi se po navedbah Žurnal24 main
Kurdska delavska stranka (PKK) je zagrozila z izvedbo gverilskih napadov v Turčiji, če turška vojska ne bo zaustavila svojih dejavnosti na severu Iraka.
"Če bo Turčija nadaljevala z napadi, bomo izvedli gverilske operacije v turških mestih. Pri tem se bomo skušali izogniti civilnim žrtvam," je dejal tiskovni predstavnik PKK Ahmed Danis. V primeru, da se napadi na iraški Kurdistan ne prenehajo, se bo boj preselil "v samo srce turških mest".

Iraška vlada je sporočila, da je v Irak vdrlo tisoč turških vojakov in ne 10.000, kot so poročali nekateri turški mediji. Uradni Bagdad meni, da vojaške operacije ne bodo rešile problematike PKK, ki se je Iračani zavedajo.

Za vdorom stoji vlada ZDA
Vlada iraškega Kurdistana je odgovornost za napade pripisala ZDA. "Odgovornost za vojaške operacije leži pri vladi ZDA, saj brez njihovega pristanka Turčiji ne bi bilo dovoljeno kršiti nedotakljivost iraškega ozemlja in zračnega prostora," je dejal njen predstavnik za stike z javnostmi Falah Mustafa.

Regionalna vlada, ki je obsodila napade, zahteva turški umik iz Iraka. Poudarjajo, da PKK ne nudijo nikakršne podpore, sprejeli pa naj bi vrsto ukrepov za zatrtje njihove dejavnosti na severu Iraka.

Žrtve napadov
Generalni štab turške vojske je sporočil, da so spopadi s kurdskimi uporniki zahtevali življenja sedmih turških vojakov in 79 kurdskih upornikov. Turška vojska je s pehoto ob podpori letal in topništva v četrtek vdrla v sosednji Irak in napadla položaje kurdskih upornikov.

Kot je sporočila turška vojska, se je kopenska operacija po uspešnem bombardiranju domnevnih oporišč upornikov začela v četrtek zvečer. Turške sile naj bi prodrle deset kilometrov v notranjost Iraka. Turška vojska je pri tem zagotovila, da "cenijo ozemeljsko celovitost in stabilnost Iraka" in da se bodo vojaki umaknili, ko bodo doseženi zastavljeni cilji.
 
Po navedbah kurdskih upornikov je bilo na severu Iraka ubitih 22 turških vojakov, v napadih pa ni umrlo več kot 5 članov Kurdske delavske stranke (PKK). Slednja je v soboto zagrozila, da bo izvedla gverilske napade v Turčiji, če turška vojska ne bo zaustavila svojih dejavnosti na severu Iraka.

Bo operacija prispevala k stabilnosti?
Uradna Ankara je prepričana, da bodo s to operacijo prispevali k stabilnosti in miru v Iraku, saj naj bi "preprečili, da bi bilo območje stalno varno oporišče teroristov". Ankara je sicer od decembra lani izvedla že vrsto napadov na severu Iraka, njihov namen pa je poraziti okoli 4000 upornikov Kurdske delavske stranke (PKK), ki naj bi se utrdili na območju.

Zaskrbljenost zaradi dogajanja na območju je v petek izrazil generalni sekretar ZN Ban Ki Mun, ki je pozval k največji možni zadržanosti in spoštovanju meje med obema državama. Ban je obenem pozval h takojšnji prekinitvi vdorov PKK v Turčijo, kjer oborožena kurdska skupina izvaja teroristična dejanja. "Varovanje življenj civilistov na obeh straneh meje ostaja prva skrb," je nadaljeval in tako iraško kot turško vlado pozval, naj skupaj delujeta v dobro miru in stabilnosti.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.