Svet
49 ogledov

Plačajo 2000 evrov, če se preselite v ta kraj

Bormida Facebook/Daniele Galliano
Ker je trenutno na območju le 394 prebivalcev, so se odločili ponuditi finančno spodbudo tistim, ki bi se preselili k njim.

Ligurijski kraj Bormida šteje 394 prebivalcev, kar je po mnenju tamkajšnjih oblasti premalo. Ker želijo v svoje kraje pritegniti nove ljudi, so se odločili ponuditi finančno spodbudo. Vsem, ki bi se preselili v kraj in v ta namen najeli stanovanje, obljubljajo najemnino že od 50 evrov na mesec. Z januarjem prihodnje leto pa bi vsem, ki bi prijavili stalno prebivališče v Bormidi, plačali 2000 evrov. 

"Vsakdo je dobrodošel tukaj," je za The Guardian dejal eden od članov tamkajšnjega krajevnega sveta. "Smo majhna, a odprta skupnost. Živimo v hribovskem območju, a nedaleč od morja."

Na objavo Daniela Galliana na Facebooku se je odzvalo veliko ljudi. Zanimanje so izrazili ljudje z vsega sveta, od katerih so se bili mnogi pripravljeni odpovedati finančni spodbudi. Kot glavno zahtevo so postavili dobro internetno povezavo, ki bi jim omogočila delo na daljavo. 

V kraju imajo štiri restavracije, knjižnico, lekarno, pošto, ki je odprta trikrat tedensko, trgovino in manjše prenočišče. Zdravnik vas obišče trikrat tedensko. Vodja ene od restavracij pravi, da se v vasi ne dogaja veliko. "Življenje je preprosto in naravno. Imamo gozdove, koze, cerkev in veliko dobre hrane. Tukaj živimo brez stresa."

V Italiji naj bi bil zaradi odseljevanja ogrožen obstoj približno 2500 vasi. Kulturno ministrstvo je letošnje leto razglasilo za leto vasi, v okviru česar želijo promovirati turizem v teh krajih. 

dezurni@zurnal24.si

 

 
Komentarjev 3
  • Janez_53 10:05 09.maj 2017.

    Ja zakaj pa potem ne greš???

  • pravapot 05:39 09.maj 2017.

    Tudi jaz bi odšel, če bi bil mlajši. Sem gledal na Google zemljevidu in preprosto lepo!

  • izRODEk 22:46 08.maj 2017.

    Manj kot 25km do starega obmorskega mesta, v čisti, neokrnjeni naravi, brez Pahorja, Cerarja, Trumpa, vojn,...mediteranska klima, možnost pridelovanja hrane.... jebeš internet.Takoj bi šel.