Svet
11 ogledov

Plačajte ali obdržimo otroka v porodnišnici!

dojenček Shutterstock
Grško varčevanje v zdravstvu privedlo do bizarnih situacij. Nenujni posegi že pol leta niso za nikogar več brezplačni.

Grška vlada je vsem zdravstvenim ustanovam naročila, naj močno oklestijo svoja sredstva – posledice kakopak najbolj občutijo pacienti.

Žalostna, a hkrati bizarna  zgodba, ki je posledica zategovanja pasu, prihaja iz atenske porodnišnice. Od pacientke so namreč zahtevali, naj plača carski rez. Ko jim je dejala, da preprosto nima zahtevanih 1.200 evrov, so ji zagrozili, da bodo obdržali otroka, dokler ne plača vseh bolnišničnih računov, poroča BBC.

Pet evrov tudi, če imaš zavarovanje

Mlada mama namreč tako kot še na sto tisoče drugih Grkov ni upravičena do brezplačne nenujne medicinske pomoči. Država brezplačno zdravstvo omogoča tistim, ki so redno zaposleni in redno plačujejo zavarovalne prispevke, ter za brezposelne, ki imajo poravnane vse davčne dolgove. To zagotovilo odpade že, če denimo niso poravnali parkirne kazni.

V zadnje pol leta pa so v vseh bolnišnicah začeli uvajati petevrsko plačilo, tudi če so izpolnjeni vsi pogoji za brezplačno zdravstveno oskrbo.


Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.