Svet
7 ogledov

Plačajte, drugače tožimo

Skupina 131 žrtev spolnih zlorab zahteva od 15.000 do 130.000 evrov odškodnine z Žurnal24 main
Skupina 131 žrtev spolnih zlorab zahteva od 15.000 do 130.000 evrov odškodnine za primer. Cerkvenim oblastem so dali na voljo deset dni časa, da se opredelijo, nato se bodo obrnili na sodišče.

Pismo z zahtevami je na šest od devetih škofij v državi poslal njihov odvetnik Werner Schostal. V pismu je zapisal, da so škofije krive, ker niso storile ničesar za končanje spolnih zlorab s strani duhovnikov. Ob tem so krivce premestili v druge institucije, kjer so lahko nadaljevali svoja dejanja.

15.000 evrov na osebo
Žrtve zahtevajo takojšnje nakazilo 15.000 evrov na osebo na poseben račun ter pokritje stroškov za terapijo, ki jo potrebuje vsaka peta žrtev.

Do zahtev prihaja, potem ko so od marca na dan prišle številne spolne zlorabe, ki so jih zagrešili duhovniki. Predsednik avstrijske škofovske konference, dunajski kardinal Christoph Schönborn, je aprila oblikoval posebno preiskovalno komisijo, ki je ugotovila nekaj manj kot dvesto primerov spolnih zlorab otrok s strani duhovnikov.

Avstrijska škofovska konferenca je na srečanju v Mariazellu, ki ga ima do srede, sprejela nove ukrepe za preprečevanje tovrstnih zlorab.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.