Svet
43 ogledov

"Plačali z življenji in zdravjem"

Cernobil 25 let po nesreci
1/16
Žurnal24 main
V Ukrajini so obeležili 25 let od jedrske nesreče v Černobilu, ki velja za najhujšo jedrsko katastrofo v zgodovini človeštva. Ob 1.23, ko je prišlo do eksplozije, so 25-krat zadoneli zvonovi v spomin na tragedijo.

Ruski patriarh Kiril je v Kijevu vodil mašo, ki se je začela okoli ene ure zjutraj. "Svet v mirnem času ne pozna katastrofe, ki bi jo lahko primerjali s tem, kar se je zgodilo v Černobilu," je ob spominski maši dejal patriarh Kiril in ob tem dodal, da so bile posledice katastrofe primerljive s tistimi po ameriškem bombardiranju v Hirošimi, pomnoženo s 500.

26. aprila 1986 je v Černobilu v takratni Sovjetski zvezi, današnji Ukrajini, prišlo do eksplozije v četrtem reaktorju nuklearke. Radioaktivni oblak je kontaminiral dobršen del Evrope, na območju nesreče pa je zaradi kontaminacije umrlo več tisoč ljudi. Sovjetske oblasti so nato na območje poslale okoli 600 tisoč t. i. likvidatorjev, ki so čistili ostanke eksplozije in kontaminacijo.

Ukrajinski premier Mikola Azarov je mednarodno skupnost pozval k pomoči pri premostitvi posledic černobilske nesreče in ob tem dejal, da je bil Kijev predolgo prepuščen sam sebi pri spopadanju s tragedijo.

"Kljub težavnim gospodarskim okoliščinam je Ukrajina zadnjih 20 let sama financirala stroške za premostitev katastrofe," je v Kijevu dejal Azarov. Po njegovih besedah ima samo v Ukrajini 2,2 milijona ljudi status žrtev zaradi Černobila, od teh jih ima 255 tisoč uradno priznan status t. i. likvidatorjev.

Ukrajinski predsednik Viktor Janukovič pa je današnjo obletnico izkoristil za ponovni poziv za več denarja pri izgradnji novega jeklenega sarkofaga v Černobilu. Na nedavni mednarodni donatorski konferenci v Kijevu so zbrali 550 milijonov evrov od potrebnih 740 milijonov.

"Za mir smo plačali z življenji in zdravjem tisočih rojakov," je sporočil Janukovič. "Vendar pa noben narod, niti največji, ne more sam premostiti posledic katastrofe take razsežnosti," je zapisal na svoji spletni strani.

Zgodovinski obisk Medvedjeva
Janukovič se je danes skupaj z ruskim predsednikom Dmitrijem Medvedjevom v Černobilu udeležil slovesnosti v spomin žrtvam katastrofe. "Obeležujemo tragičen dan. 25 let je minilo in doumeli smo, da imajo jedrske nesreče velike posledice za prebivalstvo," je dejal Janukovič. Ob tem je dodal, da je svet razumel, da se s takimi katastrofami država ne more soočiti sama.

V intervjuju z Ukrajincem si lahko preberete, kaj se je v državi dogajalo v prvih dneh po nesreči. O tem, kdo je kriv za nesrečo v Černobilu, pa več v pogovoru s strokovnjakom za jedrsko energijo Andrejem Stritarjem.

Medvedjev, ki je pred tem napovedal pobudo za večjo varnost v jedrskih elektrarnah v svetu, pa je dejal, da jedrska energija ostaja pomemben vir energije. "Doslej nihče ni ponudil novih virov energije," je dodal. Ruski predsednik je pohvalil požrtvovalno delo sovjetskih reševalcev, znanih kot likvidatorji. Obisk Medvedjeva je zgodovinski, saj gre za prvi obisk kakšnega ruskega predsednika v Černobilu po katastrofi.

Predsednik Evropskega parlamenta Jerzy Buzek je v spomin na 25. obletnico černobilske nesreče danes zapisal, da Černobil predstavlja nepredstavljivo človeško tragedijo in hkrati lekcijo o pomenu preprečevanja nesreč, transparentnosti in ustreznega nadzora jedrskih elektrarn.

"Naša dolžnost je, da se spominjamo vseh, ki so izgubili življenja in utrpeli zdravstvene posledice, vseh, ki so se borili s plameni in radioaktivnostjo, ter vseh, ki so morali zaradi katastrofe zapustiti svoje domove," je Buzek zapisal v izjavi za javnost.

 

Užaljeni Lukašenko
Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko je ukrajinskega predsednika Janukoviča proglasil za slabega voditelja, potem ko Lukašenko ni bil povabljen na slovesnosti ob obletnici nesreče v Černobilu.

Černobil je na meji z Belorusijo, zaradi česar so vetrovi velik del sevanja prenesli na belorusko stran. Belorusija, takrat skupaj z Ukrajino še del Sovjetske zveze, je morala evakuirati velik del prebivalstva na mejnem območju.

Novinarjem je na vprašanje, zakaj ga ni bilo, odgovoril: "Janukoviča vprašajte, zakaj beloruskega predsednika ni bilo na teh dogodkih? Vprašati bi jih morali. Na žalost je današnje ukrajinsko vodstvo precej slabo," naj bi dejal med ogledom območij ob meji z Ukrajino, ki so prizadeta zaradi sevanja iz černobilske nuklearke. "Barabe so. Ne želim govoriti o vseh teh Barrosih, drugih barabah in … drugih," je povedal.

Predsednik evropske komisije Jose Manuel Barroso je prejšnji mesec napovedal, da se konference ne bo udeležil, če bo prisoten Lukašenko. Beloruski predsednik je pristal na črni listi zaradi dogajanja po njegovi ponovni izvolitvi decembra lani, ko je policija napadla protestnike in zaprla opozicijske voditelje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.