Svet
10 ogledov

Plačeval bo vse kazni zaradi burk

Rachid Nekkaz proti omejevanju nošenja burk v javnosti.
1/10
Žurnal24 main
Francoski poslovnež Rachid Nekkaz je ustanovil milijon evrov vreden sklad, iz katerega bo vsaki muslimanki, ki bo zaradi nošenja burke ali nikaba kaznovana v katerikoli državi, kjer je to prepovedano, plačal njeno kazen.

Osemintridesetletni Nekkaz je tako že v sredo prispel v Belgijo, kjer je namesto neke ženske plačal sto evrov kazni. Tako kot v Franciji je tudi v Belgiji nošenje nikaba ali burke v javnosti prepovedano.

"Zakon podpiram v tistem delu, ki predvideva kazen za tiste moške, ki svojim soprogam zapovedujejo nošenje nikaba in ki jih zadržujejo doma. Ampak prav tako sem za zakon, ki dovoljuje ženska nošenje pokrival, če seveda to želijo same. Gre za svobodo odločanja, eno izmed glavnih načel demokracije," je dejal Nekkaz pred sodiščem v Belgiji.

Isti dan je poslovnež plačal 75 evrov globe za žensko iz severovzhodnega francoskega mesta Roubaix. "Pozivam k civilni nepokorščini," je dejal za France 24.

"Ženskam pravim, naj se ne bojijo nositi pokrival. In s plačilom kazni bom izničil zakon ter ga naredil neučinkovitega. Pokazal bom, da se ga ne more izvajati. To je sramotno za politike."

Kljub svoji pobudi pa Nekkaz pravi, da je na splošno proti pokrivalom. "Kako se bo lahko ženska popolnoma integrirala v družbo in našla službo, če bo skrivala svoj obraz?" se je vprašal.

Komentarjev 3
  • allstarr111 08:51 20.avgust 2011.

    Joj kako bi tega fanta zjebali naši državni organi, takoj bi za 800% dvignili kazni, pa naj pol plačuje :) Enako so zjebali nas.

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 22:40 19.avgust 2011.

    Rachid Nekkaz-vodenoglavi obrezanec,ki spodbuja sovraštvo med verniki različnih veroizpovedi in zaničevanje tradicionalnih vrednot nekega avtohtonega naroda!Na trg in kamenjat take budale!!!

  • puksicd 11:50 19.avgust 2011.

    Ti se norčujejo iz vsega nemuslimanskega sveta. MIslim, da bi jih za nespoštovanje zakonov morala čakati takšna kazen, kot jih imajo sami - kamenjanje, bičanje ipd. Tega ne more odkupiti noben poslovnež.