Svet
5 ogledov

Plačilo prostitutk maje avstralsko vlado

Julia Gillard (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Avstralska premierka Julia Gillard se je znašla sredi škandala, ki ga je zakuhal eden od poslancev njene laburistične stranke. Službeno kreditno kartico naj bi uporabil za plačilo prostitutk, preiskuje ga policija. Njegov mandat ključen za podporo vladi.

Avstralska opozicija je zahtevala razkritje, kako je stranka pomagala temu poslancu, a je premierka Julia Gillard pojasnjevanje zavrnila. Zdaj pa se maje njena vlada.

Škandal je zakuhal laburistični poslanec Craig Thomson, ki je za usluge prostitutk in spremljevalk uporabil kar kreditno kartico, ki jo je dobil še kot sekretar sindikata zdravstvenih delavcev med letoma 2003 in 2005.

Sam sicer obtožbe zavrača in trdi, da je kartico nekdo zlorabil, vseeno pa je policija sprožila preiskavo.

Opozicija: Vlada naj se ukvarja z vodenjem države

V škandal se je nato zapletla tudi laburistična stranka Novega južnega Walesa, ki je poslancu plačala za 90 tisoč avstralskih dolarjev stroškov za odvetnika, ko je sprožil tožbo proti časnikom zaradi obrekovanja. Tožbo je kasneje sicer opustil.

Na Gillardovo se je nato vsul plaz vprašanj in zahtev po pojasnilih. Danes je to v parlamentu v Canberri zahteval tudi vodja opozicijskih liberalcev Tony Abbot.

Kot je dejal, se vlada zdaj ukvarja predvsem z obrambo Thomsona, namesto da bi se ukvarjala z vprašanji, ki so pomembna za državo.

 

Le en sedež večine

Težava je v tem, ker je Thomsonov mandat v parlamentu očitno ključen za vlado Gillardove, saj imajo laburisti le za en sedež večine, skupaj z dvema neodvisnima poslancema in enim iz vrst Zelenih. In če bi bil Thomson prisiljen na ponovne volitve, bi zelo verjetno izgubil.

Gillardova pa Abbotu ni odgovorila, ampak je že med Abbotovim govorom skupaj s kakimi 35 laburističnimi poslanci parlament protestno zapustila. Abbot je nato vlado obtožil izmikanja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.