Svet
8 ogledov

Plačilo za zdravljenje odobreno šele po smrti

Država se je prepozno odzvala na prošnje Martine in njene družine. Žurnal24 main
Hrvaško javnost razburja primer 16-letne Martine, ki ji je država denar za zdravljenje na tujem odobrila šele 20 dni po njeni smrti.

Martina Pirić je umrla 3. januarja za posledicami tumorjev na prsih in želodcu. Kljub operacijam zdravljenje mladoletnice iz Čepina na zagrebški kliniki ni bilo uspešno, zato so hrvaški zdravniki dvignili roke in priporočili zdravljenje v tujih, bolje opremljenih bolnišnicah. Vendar pa hrvaško zdravstvo ni želelo plačati stroškov zdravljenja na tujem, kar je utemeljevalo s tem, da ji zakoni tega ne dovoljujejo.

 
 

Počutim se, kot da so mojo hčerko še enkrat ubili.

Mati Marija

 
Martinina družina si zaradi šibkega socialnega položaja ni mogla privoščiti hčerkinega zdravljenja. Na pomoč je jeseni stopila vsa Hrvaška in v različnih dobrodelnih akcijah za Martino zbrala milijon kun. Martina je oktobra nazadnje odšla na pregled v italijansko Padovo. Vendar je bila bolezen prehitra, Martina je na začetku tega leta umrla.

Starše so 20 dni po hčerkini smrti zdravstvene oblasti obvestile, da bodo vendarle plačale za njeno zdravljenje. Mati Marija je ogorčena. "Počutim se, kot da so mojo hčerko še enkrat ubili," je dejala. "Verjetno so me hoteli utišati in so mi poslali ugodno rešeno prošnjo potem, ko so že vedeli, da je umrla," nadaljuje mati, ki je v pismu zaman iskala opravičilo.

Marija Pirić je prepričana, da so pristojni namerno zavlačevali, zato je napisala pismo zdravstvenemu ministru. Javnosti želi predstaviti tudi po njenem mnenju katastrofalne razmere v zagrebški kliniki za onkologijo. Kot opisuje, se otroci stiskajo v majhnem, s steklom obdanem prostoru, podobnem kletkam za pse, tudi osebje se do malih bolnikov vede surovo. Samo od božiča so na oddelku umrli že štirje otroci, kar govori samo zase, po pisanju net.hr pravi Marija.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.