Svet
20 ogledov

Plaval pod vrhom Everesta

Lewis Pugh
1/6
Žurnal24 main
Znani okoljevarstvenik in vzdržljivostni plavalec Lewis Pugh je s plavanjem prek jezera Pumori želel opozoriti na problem topečih se ledenikov v Himalaji.

Na višini 5.300 metrov in v vodi, ki je imela le okoli dve stopinji Celzija, Pugh ni nosil ničesar razen kopalk, plavalnih očal in plavalne kape, piše Daily Telegraph. Da je preplaval kilometer ledene vode je potreboval 22 minut in 51 sekund.

Pugh, znan po tem, da je bil prvi človek, ki je plaval na Antarktiki in prek Severnega tečaja, je svoj trenutni podvig opisal kot najtežji doslej.

To je bilo eno najtežjih plavanj, ki sem jih opravil. Ko sem plaval čez Antarktiko in prek Severnega tečaja, sem plaval hitro in agresivno. A tu se ta taktika ne obnese. Zaradi višine moraš plavati zelo počasi in namenoma. Počutil sem se, kot da bom utonil, hlastal sem za zrakom in če bi plaval še malce hitreje, bi potonil,“ izkušnjo opisuje „človeški severni medved“, kakor ga nekateri kličejo.

S podvigom je želel pritegniti pozornost javnosti na taljenje ledenikov in posledice, ki jih to prinaša s seboj. „Ledeniki v Himalaji niso zgolj led. So vir življenja, saj zagotavljajo vodo okoli dvema milijardama ljudi,“ je dejal Pugh. Oglejte si tudi galerijo njegovih preteklih podvigov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.