Svet
3 ogledov

Plavšićeva: to niso bile moje besede

Plavšićeva oktobra lani, ko se je iz Haaga vrnila v Beograd. Prestala je dve tre Žurnal24 main
Nekdanja predsednica Republike Srbske Biljana Plavšič je po skoraj enem letu, odkar se je vrnila v Beograd iz haaškega sodišča, spregovorila. Trdi, da so ji pripisali besede, ki jih ni nikoli izrekla.

"Lahko umre šest milijonov ljudi, bo pa zato preostalih šest živelo v svobodni državi Srbiji," je izjava, za katero nekdanja predsednica Republike Srbske Biljana Plavšić trdi, da ni njena.

Plavšičeva je bila sprva obtožena genocida, zločinov proti človeštvu, kršenja vojnih zakonov in običajev ter hude kršitve Ženevske konvencije. Nato je bila obtožnica spremenjena; obtožili so jo, da je zgolj sodelovala pri vseh dejavnostih iz prve obtožnice.
V haaškem zaporu je preživela osem let.

"Obsojena sem bila zaradi besed, ki niso nikoli prišle iz mojih ust," je v intervjuju za srbski Press povedala Plavšićeva. Trdi, da so bile besede izvzete iz konteksta.

"Veste, kako je do tega prišlo. Znano je, da sem se veliko ukvarjala s humanitarnostjo, obiskovala sem ranjene vojake. Ko sem se nekoč pogovarjala z vojakom, ki je izgubil obe nogi, je izrekel te famozne besede, ki so jih potem pripisali meni," razlaga v intervjuju.

Sicer pa pravi, da bo vse o sojenju v Haagu razložila v knjigi, ki jo piše. Eno je že izdala, in sicer Pričevanje, ki govori o razmerah v Bosni in Hercegovini pred in med vojno. Do takrat pa pravi, da si želi, da bi jo vsi pozabili.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.