Svet
11 ogledov

Plaz pokopal najmanj sedem ljudi

V zadnjih dneh so poplave Mehiko močno prizadele. (Foto: Reuters)
1/10
Žurnal24 main
V plazu, ki se je ponoči sprožil v državi Oaxaca na vzhodu Mehike, je po zadnjih podatkih umrlo sedem oseb. Pogrešajo 128 ljudi. Reševalne ekipe se prebijajo do kraja nesreče.

Zemeljski plaz, ki se je sprožil ponoči okoli 4. ure zjutraj, je pod seboj po navedbah mehiških oblasti pokopal najmanj sedem oseb, več kot sto ljudi pogrešajo.

Hrib, visok okoli 200 metrov, se je v zgodnjih jutranjih urah sesedel, v dolino pa je pridrselo na tone blata. Plaz je podrl okoli tristo hiš, kjer je po navedbah guvernerja države Oaxaca Ulisesa Ruiza spalo okoli 600 prebivalcev.

Močno deževje v gorah države Oaxaca je razmočilo zemljo okoli mesta Santa Maria Tlahuitoltepec, kjer sicer živi okoli 9.000 ljudi. "Padlo je veliko dežja, reke so začele poplavljati in razmere nam otežujejo dostop do prizadetih področij, saj so plazovi zasuli ceste," je povedal guverner Ruiz.

Najhujši plazovi
Nikaragva 1998. Hurikan Mitch je sprožil udor na pobočju vulkana Casito. Ta je prerasel v plaz, ki je pod seboj pokopal tri vasi. Umrlo je več kot dva tisoč ljudi.
Kitajska 1920. Na meji s Tibetom je močan potres sprožil serijo plazov na iz peščene prsti sestavljenih pečinah. V več sto vaseh je umrlo čez 180 tisoč ljudi.

Reševanje bo zelo oteženo, ker je trenutno na vzhodu države zelo slabo vreme. Reševalci, vojaki in policisti se skušajo prebiti na prizadeto območje. Ruiz je povedal, da pričakujejo, da bodo prišli na kraj nesreče pravočasno in uspeli rešiti ljudi.

Nekaj prebivalcev se na svetovnem spletu že pritožuje, da pomoč do prizadetih prihaja prepozno.

V zadnjih dveh tednih so pokrajino močno prizadele padavine, še posebej tropska nevihta Matthew, ki je povzročila obilne poplave, ki so zahtevale najmanj štiri smrtne žrtve.

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.