Svet
7 ogledov

Plaz v Gvatemali zahteval več kot 130 življenj

Gvatemala plaz
1/9
EPA
V smtnonosnem zemeljskem plazu, ki se je v petek sprožil v bližini prestolnice Ciudad de Guatemala je umrlo najmanj 130 ljudi. Med žrtvami tudi številni otroci, med njimi več novorojenčkov.

Plaz se je v vasi El Cambray II približno 15 kilometrov vzhodno od Ciudad de Guatemala sprožil po četrtkovem obilnem deževju. Zasul ali poškodoval je 125 hiš.

Zaenkrat so našteli več kot 130 mrtvih, med njimi pa so številni otroci, med njimi je največ novorojenčkov.

Gvatemala plaz | Avtor: EPA EPA

Plaz se je sprožil zaradi obilnega deževja, nastali so hudourniki, zemljina pa je v strmini postala močno razmočena.

Več kot 500 reševalcev, policistov in vojakov je skupaj s prebivalci ves dan v petek kopalo med zemljo in ruševinami ter iskalo preživele.

Ves dan prejemali spročila ujetih

Družinski člani naj bi telefonska sporočila od svojcev, ujetih pod lavino prejemali še pod še 24 ur po tem, ko je plaz zasul vas El Cambray Dos. Vas sicer leži približno 15 kilometrov vzhodno od Ciudada de Guatemala.

Oblasti pogrešajo približno 300 ljudi. Ocena temelji na podatkih o prebivalcih 125 domov, ki jih je zasul ali poškodoval plaz.

Plaz je ena najhujših naravnih katastrof, ki je v zadnjih letih prizadela to revno srednjeameriško državo, ki se sicer pripravlja na predsedniške volitve. Prejšnji mesec je moral zaradi korupcijskega škandala namreč odstopiti predsednik Otto Perez.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.