Svet
12108 ogledov

Plenković priznal, da so načrtno tvegali

Andrej Plenković EPA
Hrvaška je ubrala pravo srednjo pot v boju s covidom-19, ki jim je dovolila rešiti turistično sezono, meni premier Andrej Plenković.

Hrvaški premier Andrej Plenković je v pogovoru z Richardom Questom za CNN spregovoril o iskanju pravega ravnotežja med ukrepi za boj proti koronavirusu in reševanju turistične sezone, ki je za Hrvaško izredno pomembna. Posledice Hrvaška čuti že od druge polovice avgusta, ko se je število okuženih zelo povzpelo. 

Plenković je poudaril, da je bila Hrvaška v prvi polovici leta na čelu EU in je imela posledično veliko dela s koordiniranjem naporov EU, povezanih z izbruhom virusa. "Najprej smo bili strogo zaprti, na koncu aprila smo odprli meje in sredi junija omogočili prihod turistov. Sezona je bila boljša od pričakovanja, imeli smo rekordne številke. Govorimo o načrtnem tveganju," je dejal Plenković. "Število novih primerov je v zadnjih nekaj tednih naraslo, a imamo še vedno zelo nizko stopnjo smrtnosti. Uspeli nam je pripraviti kombinacijo zaščitnih ukrepov za zaščito zdravja državljanov in takih, ki so omogočili, da ena najpomembnejših ekonomskih panog, turizem, uspeva."

Hrvaška obala | Avtor: Profimedia Profimedia

Plenković se je dotaknil tudi začetka šolskega leta. Poudaril je, da so sprejeli vrsto ukrepov, da bi zagotovili varno okolje za šolarje in dijake. Sam se zavzema za uvajanje lokalnih omejitev. "Na ravni EU bi morali imeti takšne ukrepe na lokalni ravni znotraj držav," je prepričan. "Prejšnji teden sem na forumu na Bledu povedal, da moramo najti dobro ravnotežje med tem, kaj se bo delalo na ravni EU in kaj na nacionalni ravni. Covid je pokazal, kako pomembna je vloga države, noben drug dejavnik ne more pomagati državljanom, da se zaščitijo pred takšno grožnjo. Razprave, ki potekajo znotraj EU, gredo v smeri iskanja enotnih ukrepov." 

Hrvaška je v primerjavi z nekaterimi sredozemskimi državami ustvarila bistveno boljši rezultat v turizmu. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 13
  • SonnyBlack 20:42 09.september 2020.

    se dobro da je ta koronija laz...drugace bi zdaj trebalo republiko hrvasko obsodit na mednarodnem nivoju

  • Naklonsky 17:09 08.september 2020.

    Hrvaški državni egoizem.

  • popokatopetl 10:31 08.september 2020.

    Pa saj tako zdaj delajo praktično povsod. Zato ker lockdown naredi preveč druge škode, umirajo pač npr bolniki z rakom ki jih prepozno diagnosticirajo. C19 je sicer nevarnejši od gripe (ki tudi ni nedolžna reč), ampak to še ne pomeni, ...prikaži več da je zato smiselno uničit vso ekonomijo itd.