Svet
11 ogledov

Po 12 letih našli izgubljenega Beagla na Marsu

Mars Nasa
Po več kot desetletju so nasini strokovnjaki opazili izgubljeno sondo Beagle 2, za katerim se je na Marsu izgubila sled.

Sonda Beagle 2 Mars Lander, ki je bila narejena v Veliki Britaniji, je bila na Marsu že vse od leta 2003, ko so z njo izgubili stik. Satelitski posnetki, s katerimi opazujejo površje Marsa, so zdaj pokazali, da je sonda prestala pristanek na božični dan leta 2003 in ni strmoglavila kot so najprej domnevali. Ker pa se solarni paneli niso razprli, pa raziskovalci z njo niso mogli vzpostaviti komunikacije.

Mark Sims z Univerze v Leicestru v Veliki Britaniji, ki je sodeloval pri projektu Beagle 2, je ob odkritju povedal, da je navdušen nad odkritjem. "Vsak božič vse od leta 2003, sem se spraševal, kaj se je zgodilo z Beaglom 2. Moj božični dan leta 2003 je bil - tako kot od številnih drugih, ki so delali na projektu - uničen, ker nismo prejeli podatkov iz površja Marsa." Sims je ob tem še povedal, da že obupal nad tem, da bi kdaj odkril, kaj se je zgodilo z Beaglom 2. A slike kažejo, da smo prišli zelo blizu, da bi dosegli cilj znanosti na Marsu, je še sklenil Sims.

Sondo Beagle 2 so v vesolje poslali na plovilu Evropske vesoljske agencije, na površju Marsa naj bi pristala 25. decembra 2003, a po ločitvi od plovila z njim niso več vzpostavili stika. Na podlagi Nasinih satelitskih posnetkov zdaj domnevajo, da je sonda sicer uspešno pristala, težave pa naj bi nastopile šele kasneje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.