Svet
222 ogledov

Po 12 letih moral oditi, a že napovedal, da se bo vrnil

Izrael nova vlada Naftali Benet
1/3
Epa
Izraelski parlament je v nedeljo potrdil novo vlado pod vodstvom Naftalija Beneta, ki bo po 12 letih zamenjala vlado Benjamina Netanjahuja.

Za novo vlado je glasovalo 60 poslancev, 59 jih je bilo proti, en je bil vzdržan, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Nova vladna koalicija je sestavljena iz kar osmih strank. Prvi dve leti jo bo vodil 49-letni Benet, ki prihaja iz skrajno desne stranke Jamina, nato pa predvidoma dve leti Jair Lapid iz sredinske stranke Ješ Atida, ki je na volitvah sicer zasedla drugo mesto za Netanjahujevim Likudom. Prvič pa bo v izraelski vladi tudi arabska stranka.

Benet je pred glasovanjem dejal, da njegova vlada predstavlja ves Izrael in da je prišel čas za drugačne voditelje, ki so iz vseh delov prebivalstva in ki lahko ustavijo vrtinec sovraštva in prepirov, ki se je razvil v zadnjih letih.

Nova vlada bo sicer imela 27 ministrov in ministric. Na ulicah Tel Aviva so se po glasovanju zbrali nasprotniki Netanjahuja in slavili ob njegovem porazu.

Netanjahu se bo moral po več kot desetletju posloviti s položaja premierja Izraela, ki ga je zasedel leta 2009. Pred tem je izraelsko vlado vodil že med letoma 1996 in 1999. Proti vodji desne stranke Likud sicer trenutno poteka sojenje zaradi korupcije.

Netanjahu je pred porazom v 120-članskem knesetu dejal, da če je njihova usoda biti v opoziciji, bodo to storili z dvignjenimi glavami, dokler ne bodo nadomestili te "slabe vlade in se vrnili k vodenju države na naš način".

Izrael nova vlada | Avtor: Epa Epa

Novi vladi že čestitali tuji voditelji

Novi izraelski premier Naftali Benet, ki ga je v nedeljo skupaj z vlado potrdil parlament, je prejel številne čestitke, med drugim tudi od predsednika Evropskega sveta Charlesa Michela in ameriškega predsednika Joeja Bidna. Oba se veselita krepitve partnerstva z Izraelom.

Nova vladna koalicija, ki bo po 12 letih zamenjala vlado Benjamina Netanjahuja, je sestavljena iz kar osmih strank. Prvi dve leti jo bo vodil 49-letni Benet, ki prihaja iz skrajno desne stranke Jamina, nato pa predvidoma dve leti Jair Lapid iz sredinske stranke Ješ Atida. Prvič bo v izraelski vladi tudi arabska stranka.

Kot je v tvitu ob čestitki v nedeljo zapisal Michel, se veseli "krepitve partnerstva med EU in Izraelom za skupno blaginjo in na poti do trajnega regionalnega miru in stabilnosti".

Visoki zunanjepolitični predstavnik unijeb je medtem prek Twitterja sporočil, da se je pogovarjal z Lapidom, ki je trenutno zunanji minister, čez dve leti pa bo zamenjal Beneta. Kot je zapisal, sta se pogovarjala o krepitvi partnerstva in spodbujanju varnosti in miru v regiji.

Izrael Benjamin Netanjahu | Avtor: Epa Epa

Benetu je že čestitala tudi nemška kanclerka Angela Merkel, ki je ob tem dodala, da Nemčijo in Izrael povezuje edinstveno prijateljstvo, ki ga želijo še nadalje krepiti. V tej luči se tudi veselijo tesnega sodelovanja, je dodala.

Prav tako je novemu premierju v telefonskem pogovoru že čestital ameriški predsednik Joe Biden, ki je še pred tem poudaril, da so ZDA najboljši prijatelj Izraela.

Tudi v telefonskem pogovoru je glede na navedbe Bele hiše izpostavil "desetletja neomajne podpore odnosom med ZDA in Izraelom in svojo zavezanost varnosti Izraela". Kot je dodal, namerava njegova administracija tesno sodelovati z izraelsko vlado v "spodbujanju miru, varnosti in blaginje Izraelcev in Palestincev", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Skrajno palestinsko gibanje Hamas in skrajna palestinska organizacija Islamski džihad sta medtem sporočila, da se bo njihov boj proti Izraelu nadaljeval ne glede na to, kdo vodi vlado.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.