Svet
3536 ogledov

Po 1300 dneh spet združena z očetom

Nazanin Zaghari-Ratcliffe Profimedia
Oče je spet lahko stisnil v objem hčerko, a trnova pot družine še ni končana.

Petletna deklica Gabriella je zadnja tri leta in pol živela v Iranu pri starih starših in je s svojim očetom imela stik le po telefonu. Družina Zaghari-Ratcliffe preživlja pekel, vse od kar je bila dekličina mama, danes 40-letna Nazanin Zaghari-Ratcliffe, obsojena zaradi vohunjenja. 

Britanka, iranskih korenin, je leta 2016 v Iran odšla skupaj s hčerko na obisk k sorodnikom. Tamkajšnje oblasti so jo aretirale na letališču tik pred vkrcanjem na letalo za Veliko Britanijo in obtožile vohunjenja, kar ona vztrajno zanika. Njen mož Richard Ratcliffe si že ves čas prizadeva, da bi Nazanin izpustili iz zapora. Pomoč išče tudi pri britanskih oblasteh, a za zdaj napori še niso obrodili sadov. 

Gabriella je občasno, ko so iranske oblasti to dovolile, lahko obiskala mamo v zaporu. Njena starša pa sta se zdaj odločila, da se bo deklica vrnila v Veliko Britanijo, kjer bo začela obiskovati šolo. Ratcliffe se je po njenem prihodu zahvalil britanski ambasadi in iranskemu zunanjemu ministrstvu, ki sta omogočila njeno vrnitev. "Dolgo pot smo morali prehoditi, da je prišla domov, z ovirami vse do zadnjega," je dejal in dodal, da njihova misija še ni končana. 

Želijo, da bi iz zloglasnega zapora Evin v Teheranu, kamor zapirajo politične nasprotnike, le spustili tudi Nazanin. Kakšno je njeno trenutno stanje, ni znano. Nazanin, ki je že večkrat gladovno stavkala, so pred kratkim iz zapora odpeljali v psihiatrično bolnišnico. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.