Svet
7 ogledov

"Po 132 dneh konec nočne more"

Novinarja bosta v kratkem spet na domačih tleh. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Nemška novinarja, ki so ju iranske oblasti aretirale lani, potem ko sta se sestala s sinom ženske, ki so jo obsodili na smrt s kamenjanjem, sta vendarle svobodna.

"Po 132 dneh je konec nočne more. Sva več kot srečna, prevevajo naju več kot veselje, globoko olajšanje. Hvaležna sva vladi in vsem drugim, ki so nama pomagali doseči to,“ sta dejala novinarja nemškega časnika Bild am Sontag Marcus Hellwig in Jens Koch.

Aretirali so ju pred štirimi meseci, ko sta opravila intervju s sinom Sakineh Mohammadi Aštiani, ki so jo obtožili prešuštvovanja, kar v Iranu kaznujejo s kamenjanjem. Izvršitev obsodbe so ta mesec zadržali.

Iran je novinarja obtožil, da sta v državo vstopil s turistično vizo in ilegalno delovala kot novinarja. Akreditirani novinarji tujih medijev namreč potrebujejo uradno dovoljenje za pot izven Teherana. Sodišče ju je spoznalo kriva vohunjenja, a je kasneje zaporne kazni spremenilo v denarne. Vsak je moral plačati 50 tisoč dolarjev, nato so ju spustili na prostost.

Kazen so jima spremenili, "zaradi njunega posebnega statusa in ker je bilo jasno, da so ju drugi izrabili, da sta delovala v nasprotju z državno varnostjo,“ je sporočila iranska državna agencija.

Potem ko so ju izpustili iz zapora na severozahodu Irana, sta že prispela v Teheran, kjer ju je pričakal nemški zunanji minister Guido Westerwelle. Westerwelle bo oba novinarja odpeljal nazaj v Nemčijo, obisk Teherana pa izkoristil tudi za srečanje s svojim iranskim kolegom. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.