Svet
10 ogledov

Po 168 letih ukinili najbolj bran tabloid

Zadnja številka časopisa News of the World. "Hvala in lep pozdrav," so na naslov Reuters
Britanski tabloid News of the World bo po 168 letih izhajanja danes zadnjič na voljo na prodajnih policah. Razlog: škandal z vdiranjem v telefone, ki je v Veliki Britaniji sprožil val ogorčenja.

Obtožbe vdiranja v telefone za tabloid niso nič novega. Prvič je tovrstna praksa novinarjev prišla na dan leta 2007, ko sta si eden od nekdanjih urednikov in zasebni preiskovalec z vdiranjem v telefone sodelavcev članov kraljeve družine, vključno s princem Williamom, prislužila zaporno kazen. Nedavno je nato tabloid zaradi podobnih obtožb dosegel poravnavo z igralko Sienno Miller.

Nove razsežnosti pa je škandal dobil minuli teden, ko je prišlo na dan, da so bile žrtve vdiranja v telefone tudi žrtve ugrabitev ter svojci ubitih vojakov v Iraku in Afganistanu in žrtev terorističnega napada julija 2005 v Londonu. Posebno ogorčenje je povzročil primer 13-letne Milly Dowler, ki je bila ugrabljena in umorjena leta 2002.

Sodelavci tabloida so poslušali vse bolj obupana sporočila, ki so jih na njenem telefonu puščali starši in prijatelji. Ko se je telefonski predal zapolnil, so nekaj sporočil celo izbrisali, da bi omogočili prejem novih. Dejanje so njeni bližnji in policija napak razumeli kot dokaz, da je deklica še živa.

Potem ko so vsak dan prihajale na dan nove obtožbe v povezavi z vdiranjem v telefone, pojavile pa so se tudi trditve, da naj bi tabloid za podatke plačeval policistom, je premier David Cameron v petek napovedal uvedbo javne preiskave škandala in tudi preiskavo o ureditvi na področju medijev.

Prav tako v petek je policija v povezavi s škandalom že izvedla dve aretaciji. Zaradi suma vdiranja v telefone in korupcije je prijela nekdanjega urednika tabloida Andyja Coulsona, ki je bil do januarja letos svetovalec za medije in tiskovni predstavnik premierja Camerona.

V povezavi z domnevnim plačevanjem policistom za podatke so aretirali tudi nekdanjega novinarja Cliva Goodmana, ki se je leta 2007 zaradi enakih obtožb že znašel za zapahi.

Murdoch se je sicer že pred tem, v četrtek, odločil, da tabloid s skoraj trimilijonsko naklado ukine. News of the World bo tako danes izšel zadnjič, ves prihodek od zadnje izdaje pa bo šel v dobrodelne namene.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.