Svet
33 ogledov

Po 17-urah nastala velika črno-rdeča koalicija

Angela Merkel EPA
CDU/CSU in SPD so se o novi koalicijski pogodbi pogajali natanko pet tednov.

Vodstva nemških krčanskih demokratov (CDU), krščanskih socialistov (CSU) in socialdemokratov (SPD) so po 17-urni maratonski seji zgodaj davi dosegla dogovor o veliki koaliciji. Nemčija bo tako tretjič v svoji zgodovini dobila veliko koalicijo iz omenjenih strank. Dogovor mora potrditi še baza SPD.

Koalicijsko pogodbo bodo na skupni novinarski, ki je napovedana ob 12. uri, predstavili predsedniki vseh treh strank, Angela Merkel, Horst Seehofer in Sigmar Gabriel. 

Pred tem bo ob 11.45 v bundestagu podpis koalicijske pogodbe med poslanskimi skupinami omenjenih strank.

O koalicijski pogodbi nove črno-rdeče nemške velike koalicije bo baza socialdemokratov predvidoma odločala v prvi polovici decembra. Generalna sekretarka SPD Andrea Nahles je po pogajanjih dejala, da je moč članom SPD priporočiti, da podprejo pogodbo. Podobno je menil tudi vodja SPD v Schleswig-Holsteinu Ralf Stegner, ki velja za člana levega krila nemških socialdemokratov.

Komentarjev 1
  • ennanova 10:14 27.november 2013.

    Naprezanja za družbeno emancipacijo v21Izvorna socialistična in komunistična, družbeno enakostna, emancipacijska, neposredno demokratična in sorodna naprezanja se v pogojih nizke stopnje splošnega družbenega blagostanja nujno sprevržejo v takšne in drugačne oblike 'nasilno enakostnih in kolektivnih rešitev'. K temu prispeva ...prikaži več tudi in predvsem pomanjkljivo znanje, razgledanost in kultura večine ljudi (proletariata, družbenih podrejencev ...), kar je posledica (dalj časa trajajočega) družbenega neblagostanja in načrtnega neizobraževanja ter nekultiviranja proletariata oz. družbenih podrejencev, odrekanja njihovi pravici do znanja, …http://za-misli.si/kolumne/joze-kos-grabar/1314-naprezanja-za-druzbeno-emancipacijo-v21