Svet
9 ogledov

Po 35 letih spet lahko govori

Jan Christian Youtube/WCPO
Američanka Jan Christian lahko po 35 letih spet normalno govori. V prometni nesreči si je namreč tako poškodovala grlo, da glasu več kot tri desetletja ni mogla uporabljati.

Christianova sedaj uspešno okreva po številnih operacijah in spet lahko uporablja svoj glas. Med drugim tako že obiskuje vaje lokalnega pevskega zbora, v tako dolgem času, ko ni mogla govoriti, pa se je naučila tudi umetnosti taktike: da dvakrat premisliš, preden kaj rečeš.

"Še vedno ne dojamem, da lahko govorim, da me lahko ljudje slišijo – včasih moram dati roko do ust. Saj veste: 'Ups, sem rekla prenaglas?'" je dejala Christianova za ameriški spletni portal MSNBC. Njen glas je še vedno nekoliko hripav, a zelo čist in počasi spet pridobiva na svoji moči.

Brez glasu je Američanka ostala pred 35 leti v prometni nesreči, ko se je s svojim avtomobilom zaletela v telefonski drog. Pri tem si je tako poškodovala glasilke, da ni mogla več govoriti. Pri svojih 17 letih je takrat lahko le odpirala usta in se s sogovorniki pogovarjala z rokami in obrazno mimiko.

Zahvali se lahko neznanki

Pred dvema letoma pa ji je neka ženska v trgovini dala vizitko otolaringologa Sida Khosla, ki ji je pomagal, da je lahko nazaj dobila glas, poroča WLWT. Po različnih operacijah in govornih vajah je Američanka spet lahko spregovorila.

"Sprva je bilo zelo boleče, ko sem govorila. Sedaj pa ni več bolečine," pravi. Dodala je, da so jo ob prvi besedi prevzemali različni občutki: od veselja pa do žalosti.

"Nisem se zavedala, da bo potrebna tako težka pot, da sem se spet naučila govoriti," je dodala 53-letnica. "Ampak moj zdravnik je povedal, da ni nobenega razloga, da se moj glas ne bi še bolj pojačal in da ne bi postajal še bolj močan."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.