Svet
7 ogledov

Po 40 letih bega se boji ZDA

George Wright EPA
Lizbonsko sodišče je zavrnilo izročitev ameriškega državljana Georga Wrighta, ki je pred pravico bežal več kot 40 let. Wrighta je namreč rešilo dejstvo, da ima portugalsko državljanstvo.

Spomnimo, da je ameriški FBI septembra letos prišel na sled Američanu, ki se je zadnja leta skrival v vasi blizu Lizbone. Oblasti v ZDA so po prijetju od portugalskih zahtevale izročitev ubežnika, da mu bodo lahko med drugim sodili za sodelovanje pri ugrabitvi letala v 70. letih prejšnjega stoletja.

Oseminšestdesetletni Wright se trenutno nahaja v hišnem priporu na svojem domu in nosi elektronsko zapestnico, ki nadzoruje njegovo gibanje. Njegov odvetnik Manuel Luis Ferreira ostro nasprotuje temu, da bi stranki sodili v ZDA. "Brez dvoma bo, če se bo vrnil v ZDA, umrl. Zelo je prestrašen," je dejal Ferreira oktobra in dodal, da je Wright zelo šibkega zdravja.

Moški mora sicer v ZDA še prestati del kazni zaradi uboja nekega moškega na bencinski črpalki v New Jerseyju leta 1962. Pred pobegom je v zaporu v Leesburgu odsedel sedem let. Leta 1972 je pri 29 letih skupaj s pajdaši ugrabil letalo ameriške letalske družbe Delta, ki je bilo namenjeno v Alžirijo.

Novo identiteto dobil v Gvineji Bisao

Šest let se je nato skrival v Franciji, Španiji, državah severne Afrike in na Portugalskem. Leta 1979 je bil DJ v diskoteki blizu Lizbone in tam je srečal sedanjo ženo Mario do Rosario Valente. Njegov odvetnik ob tem pravi, da je zaradi neurejenih dokumentov na Portugalskem težko našel delo.

Nato je šel v Gvinejo Bisao, sicer nekdanjo portugalsko kolonijo. Tam je skupaj z ženo živel pod prvotnim imenom in bil celo v stiku z ameriškimi diplomati. Nekdanji ameriški veleposlanik je za AP dejal, da je poznal Wrighta, a ni vedel, da beži pred roko pravice.

Poročil se je leta 1991

V omenjeni afriški državi se je Wright naučil tudi portugalščine, pridobil novo identiteto in osebne dokumente. Nato je lahko mirno prečkal državne meje in na Portugalskem po poroki leta 1991 zaprosil za državljanstvo.

Z ženo sta si tako uredila življenje v obalnem mestu Casas Novas blizu Lizbone. Tam je nekaj časa opravljal priložnostna dela, zaposlil pa se je tudi v lokalni restavraciji in na pošti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.