Svet
24 ogledov

Po 41 letih bega ujeli ameriškega morilca

portugalska policija EPA
Enega izmed najbolj iskanih ameriških morilcev in ugrabitelja letala Georga Wrighta so po 41 letih bega v ponedeljek aretirali blizu portugalske prestolnice Lizbona.

Wright je iz zapora v ameriški zvezni državi New Jersey skupaj s še dvema sojetnikoma pobegnil avgusta leta 1970. Na 30 let zaporne kazni je bil obsojen zaradi ropa in uboja vojnega heroja Walterja Patersona leta 1962. Slednji je moral umreti zaradi pičlih 70 dolarjev.

Po pobegu iz zapora je Wright najprej ukradel avtomobil in z njim pobegnil v Atlantic City. Od tam je šel v Detroit, kjer se je pridružil gibanju Black Liberation Army. Več let se je tako skrival pri svojih prijateljih, denar pa je med drugim služil tudi kot model, poroča NBC New York.

Dve leti kasneje je ugrabil letalo ameriške letalske družbe Delta Airlines, ki je letelo iz Detroita v Miami. Pištolo je na letalo pretihotapil v Bibliji, saj se je pretvarjal, da je duhovnik.

Wright, ki je imel tudi pomočnike, je tako na letalu zadrževal 88 potnikov.

Najbolj ponižujoč primer za agente FBI

Gre za enega izmed najbolj drznih ugrabitev letala in enega izmed najbolj ponižujočih primerov za agente FBI.

Slednji so namreč morali v kopalkah na letalo prinašati kovčke denarja. Ko so ugrabitelji dobili ves zahtevani denar, so izpustili potnike, a še naprej zadrževali člane posadke. Letalo je nato odletelo proti Bostonu, kjer so dotočili gorivo, nato pa polet nadaljevali v Alžirijo.

Ob pristanku na alžirskem letališču so tamkajšnje oblasti pod pritiskom Američanov zasegle milijon dolarjev. Nekaj dni pred tem je v Alžiriji pristal Eldridge Cleaver, ki je imel v Alžiriji status političnega begunca. Ugrabitelji letala se s Cleaverjem niso smeli srečati – oblasti so jih pridržale le za nekaj tednov, so pa pred odhodom z letališča spregovorili za tamkajšnje medije.

"Dajte nam denar in odšli bomo drugam," je dejala ženska, ki je sodelovala z ugrabitelji. Policisti so nekatere izmed ugrabiteljev nekaj let kasneje aretirali v Parizu.

Izdal se je sam

Wrighta vse od takrat do ponedeljka niso našli. Izdal pa se je kar sam, saj se je prek telefona v zadnjih mesecih veliko pogovarjal s sorodniki v ZDA. Vse poti so tako vodile v manjše mestece blizu Lizbone, kjer je portugalska policija 68-letnega ubežnika tudi aretirala.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.