Svet
13 ogledov

Po 46 letih čakanja na smrt izpuščen

Iwao Hakamada Reuters
Japoncu, ki je več kot štiri desetletja čakal na smrtno kazen, so na sodišču dodelili pravico do ponovnega sojenja in ga izpustili na prostost.

Iwao Hakamada je bil leta 1968 obsojen na smrt, ker je ubil svojega šefa, njegovo ženo in njuna otroka. Hakamada, ki zdaj šteje 78 let, je po 20 dneh zasliševanja, med katerim naj bi ga celo pretepali, zločin priznal, a priznanje kasneje na sodišču preklical. Japonska policija se sicer redno zanaša na priznanja in ne priznava kasnejših preklicev, a kritiki pravijo, da so ta priznanja velikokrat izzvana s silo in izsiljevanjem.
Organizacija za zaščito človekovih pravic Amnesty International je ob tem povedala, da je Hakamada zapornik, ki v zaporu najdlje čakal na izvršitev smrtne kazni. "Hakamada je bil obsojen na podlagi izsiljenega priznanja in dejstvo je, da ostajajo odprta vprašanja o nedavnih DNK-dokazih," so sporočili.

Je nedolžen?

Hakamada je nekdanji profesionalni boksar, ki je bil umora šefa in njegove družine obtožen leta 1966, potem ko so žrtve našli zabodene do smrti. Sodišče je ponovno sojenje odredilo po tem, ko so odvetniki predložili nove DNK-dokaze krvnih madežev, ki so jih našli na oblačilih morilca, ki pa se ne ujemajo s Hakamadovo krvno skupino. "Obsojeni ni nosil teh oblačil," je sporočil sodnik Hiroaki Murayama, ki je naročil tudi, naj Hakamado takoj izpustijo. "Ni pravično, da ostaja v zaporu, saj je postalo jasno, da je povsem mogoče, da je nedolžen."

Medtem se je oglasil eden od treh sodnikov, ki so sodili v prvotnem sojenju v 60. letih prejšnjega stoletja, in dejal, da je verjel, da je nedolžen.

Njegova 81-letna sestra Hideko se je več let trudila, da bi brat dobil novo priložnost s ponovnim sojenjem, o njegovi svobodi pa je lahko le sanjala. "Tako zelo sem srečna," je ob novici o izpustitvi in ponovnem sojenju povedala medijem.

Komentarjev 2
  • Žurnalček 08:46 11.avgust 2014.

    Smrtna kazen mora obstajati in to za UGRABITEV z smrtjo ugrabljenega ! Priznanje za to dejanje , ne more izsiliti noben policaj, kajti za najti zločinca je v takem primeru potrebna vsa forenzična tehnika , ki se mora pa ...prikaži več absolutno potrjevati in ujemati z osumljenim.Pa eno je bilo pred 30 leti ko so sodili zgleda na oko , danes tehnika za vsak zločin prej najde krivca , kot pa sam zločinec ve da so ga dobili.

  • mph 21:01 10.avgust 2014.

    Samo zaradi takih primerov nisem apriori za smrtno kazen. Bi pa smrtno morali dobiti ti, ki so izsilili z mučenjem LAŽNO priznanje.