Svet
11 ogledov

Po 48 letih konec izrednih razmer

Sirski protestniki, ki zahtevajo svobodo. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
V Siriji ukinili izredne razmere, ki so veljale 48 let. S tem hoče vlada vsaj nekoliko pomiriti demonstrante.

Zakon, s katerim bi prenehal veljati 48 let star zakon o izrednih razmerah, mora podpisati še predsednik Bašar al Asad, kar naj bi se zgodilo v soboto. Sporni zakon med drugim prepoveduje shode in omejuje svobodo gibanja ter dovoljuje "aretacijo vseh, ki so osumljeni ogrožanja varnosti v državi".

Sirska vlada je danes tudi odločila, da ukine državno varnostno sodišče, pristojno za sojenje političnim zapornikom, in sprejela zakon, ki dovoljuje mirne demonstracije.

Nezadovoljni
Opozicija z ukrepi ni zadovoljna in meni, da bo al Asad zgolj dejal, da gre za reforme, dejansko pa bo še naprej vodil državo s trdo roko. "To je manever za pridobivanje časa," je dejal ugledni sirski pisatelj Jasin Hadž Saleh, ki je zaradi članstva v prodemokratični skupini 16 let preživel v zaporu.

Le nekaj ur pred sprejetjem predloga zakona so sicer sirske oblasti posvarile demonstrante, naj končajo proteste, notranje ministrstvo pa je prepovedalo vsakršne politične shode.

Protesti se kljub vsem ukrepom režima nadaljujejo. Sirijo protesti pretresajo od 15. marca, odtlej pa je bilo ubitih okoli dvesto protestnikov.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.