Svet
14 ogledov

Po 520 dneh misije spet na trdnih tleh

Člani odprave Mars500
1/3
Reuters
Člani odprave Mars500 so končali simulacijo poleta na Mars. Danes so po 520 dneh stopili iz kapsule in spet videli svoje najdražje.

Skupina šestih prostovoljcev je končala 520-dnevno simulacijo vesoljskega poleta na Mars. Eden od članov mednarodne ekipe raziskovalcev je zlomil pečat in odprl vrata kapsule, nato pa je vseh šest prostovoljcev izstopilo na prosto, kjer so jih pozdravili znanstveniki in svojci.

"Mednarodna ekipa je zaključila 520-dnevno misijo," je ob prihodu iz kapsule dejal poveljnik Aleksej Sitjov, eden od treh Rusov, ki so sodelovali v napornem eksperimentu. Program misije so izvedli v celoti, vsi pa so v dobrem zdravstvenem stanju. Poleg Rusov so v eksperimentu sodelovali še Italijan, Kitajec in Francoz.

Obdani s kamerami in senzorji

Eksperiment v moskovskem raziskovalnem inštitutu se je začel 3. junija lani. Prostovoljci so bili zaprti v posebnem, 550 kubičnih metrov velikem zabojniku. Dnevno so osem ur spali, osem ur delali in imeli osem ur za sprostitev. Redno so morali dajati vzorce urina in krvi, obdani so bili s kamerami in senzorji. Vsak član "posadke" je imel na voljo le tri kvadratne metre zasebnega prostora, ki je bil skrit pred kamerami.

Cilj poskusa je bil ponazoritev misije na Rdeči planet – 250 dni potovanja, 30 dni bivanja na površini planeta in še 240 dni za vrnitev, kar nanese skupaj 520 dni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.