Svet
2856 ogledov

Po 59 urah izpod ruševin rešili 20 dni starega otroka

potres Turčija reševanje
1/5
Profimedia
Iskanje morebitnih preživelih v ruševinah v Turčiji in Siriji se nadaljuje.

Reševalci iz praktično celega sveta – med njimi so tudi slovenski reševalci – se tretji dan trudijo rešiti morebitne preživele, ki so ujeti v ruševinah. Območje Turčije in Sirije sta v ponedeljek stresla dva močna potresa, oba z magnitudo višjo od 7, temu pa so sledili številni popotresni sunki. Porušenih je več tisoč stavb. Število smrtnih žrtev se je povzpelo na več kot 11.700, več kot 50.000 ljudi je poškodovanih.

Upanje, da bi pod ruševinami našli morebitne preživele, je iz ure v uro manjše. Poleg tega so na območju slabi vremenski pogoji, ki možnost preživetja občutno zmanjšujejo. Devetdeset odstotkov preživelih najdejo v 72 urah po dogodku, poudarja Ilan Kelman, strokovnjak za naravne katastrofe z univerzitetnega kolidža v Londonu. 

59 ur po potresu so vojaki izpod ruševin rešili 20 dni starega dojenčka, ki je bil ujet skupaj z mamo. K sreči naj otrok ne bi utrpel hujših poškodb. Prepeljali so ga na varno, še vedno pa se trudijo, da bi rešili njegovo mamo. 

potres Turčija reševanje | Avtor: Profimedia Profimedia

Reševalcem je po 55 urah izpod ruševin uspelo rešiti 18-mesečno deklico. Oče otroka je za Haber 28 povedal, da je bila deklica skupaj z mamo ujeta pod ruševinami. Njemu se je prvemu uspelo rešiti, nato so se reševalci prebili še do hčerke. K sreči se je vse dobro izteklo tudi za njegovo ženo, dekličino mamo. 

Srečno se je končala tudi zgodba dveletnega dečka, ki je bil pod ruševinami ujet 44 ur. Na posnetku, ki so ga objavili na Twitterju, reševalci dečku, ki je v tistem trenutku še ujet, dajejo piti vodo iz zamaška steklenice.

Iz Turčije in Sirije vsak dan prihajajo pretresljive zgodbe. V sirskem Alepu je v ruševinah ostala ujeta nosečnica. Težko poškodovana je rodila otroka in po poročanju medijev po porodu umrla. Svet je obšel posnetek, na katerem eden od prebivalcev Alepa nese novorojenčka v zavetje. 

Ljudje si želijo, da bi pomoč prišla hitreje. Neka ženska je za BBC povedala, da so reševalci prišli in posneli stavbo družine njenega fanta, kjer naj bi bilo ujetih 11 ljudi, vendar se niso vrnili. Povedala je, da so več ur slišali glasove, potem pa je vse obtihnilo. 

potres Turčija reševanje | Avtor: Profimedia Profimedia


Sedemletna deklica je bila 17 ur skupaj z mlajšim bratom ujeta v ruševinah. Z roko je poskušala zaščititi brata. Reševalcem se je uspelo dokopati do njiju in ju spraviti na varno. 

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je napovedala, da bodo v začetku marca v Bruslju gostili mednarodno donatorsko konferenco za pomoč prizadetim v uničujočih potresih, poroča STA. Slovenska vlada pa je na današnji dopisni seji sprejela odločitev, da se Turčiji zagotovi materialno pomoč preko mehanizma Unije na področju civilne zaščite, skladno z zaprosili. Skupna vrednost materialne pomoči je 451.400 evrov. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • robi2107 01:18 09.februar 2023.

    Ubogi ljudje. Najbolj se mi smilijo otroci. Pa tudi njihovi starši. Si sploh ne upam pomisliti, da bi meni otrok takole umrl pod ruševinami.