Svet
224 ogledov

Po 68 letih spet v maminem objemu

srečanje družin Koreja Epa
Čustva so privrela na dan, ko so si sorodniki spet lahko padli v objem.

Približno 90 družin iz Severne in Južne Koreje se je srečalo v Severni Koreji. Družine je razdvojila korejska vojna, ki je ostro zarezala med sosedi v letih od 1950 do 1953.

92-letna Lee Keum-seom živi v Južni Koreji. Njen 72-letni sin živi v Severni Koreji. Na današnjem srečanju sta se videla prvič po 68 letih. "Nisem si predstavljala, da bom dočakala ta dan. Nisem vedela, ali je živ ali mrtev," je dejala Lee, ki je med begom iz Severne Koreje izgubila moža in sina. 

srečanje družin Koreja | Avtor: Epa Epa

Sestri 72-letna Kim Gyong Sil in 71-letna Gyong Yong sta po dolgih letih spet padli v objem 99-letni mami Han Shin-ja. "Ko sem v času vojne pobegnil od doma ..." je svojo pripoved začela 99-letnica, ki so jo nato premagala čustva. 

srečanje družin Koreja | Avtor: Epa Epa

Srečanja se udeležuje okoli 330 ljudi iz Severne Koreje iz 89 družin. Prišlo je 185 njihovih sorodnikov iz Južne Koreje. Srečanje poteka v severnokorejskem turističnem kraju Mount Kumgangu. Gre za prvo tako srečanje po tistem izpred treh let. Letošnje poteka po tem, ko sta Koreji obnovili medsebojne pogovore. 

srečanje družin Koreja | Avtor: Epa Epa

Več kot 57 tisoč Severnokorejcev se je prijavilo na srečanje. Seul si je več let prizadeval za redna srečanja razdvojenih družin, tudi za videokonference, a so bili njihovi poskusi neuspešni zaradi slabih odnosov s Pjongjangom. 

dezurni@zurnal24.si
 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.