Svet
72 ogledov

Po barvanju las padla v komo

barva za lase, barvanje las Žurnal24 main
L'Orealova barva za lase je pri neki Britanki sprožila tako hudo reakcijo, da morda ne bo preživela.

Britanka Julie McCabe že tri tedne leži v komi zaradi alergijske reakcije, ki jo je dobila po barvanju las. L'Orealov proizvod Preference je pri 38-letnici sprožili tako hudo reakcijo, da zdravniki niso povsem prepričani, ali se bo zgodba končala srečno. Potem ko je imela Julie 20 minut na laseh barvo, je potožila možu, da ne more dihati. Kmalu zatem je omedlela.

Julijina mati je dejala, da je njena hčerka skoraj zagotovo opravila test pred barvanjem in da je isto barvo uporabljala že dolgo. Zdravniki ocenjujejo, da njene možnosti za preživetje znašajo osem odstotkov, piše Daily Mail. Tudi če bo preživela, bo to pustilo hude posledice na njenih možganih. Sprašujejo se, ali je reakcijo izzval parafenilendiamin, namen katerega je zagotoviti obstojnost barve. Ta snov je prepovedana v Franciji, Nemčiji in na Švedskem, po pravilih Evropske unije pa lahko barve za lase vsebujejo največ šest odstotkov parafenilendiamina. Alergije nanj se zgodijo redko, in tudi ko se, gre praviloma za blažje reakcije.

Pri nas je ta linija barv (Preference) v prodaji, vendar ne v vseh odtenkih, smo izvedeli. Z vprašanji smo se obrnili na L'Oreal Slovenija, kjer so nam odgovorili, da ne vedo, za kateri odtenek barve gre, prav tako pa ne poznajo drugih podrobnosti primera.

So pa dejali, da v L'Orealovem matičnem podjetju primer pozorno spremljajo. "Podrobnosti primera v Veliki Britaniji ne poznamo, zato bi bilo neprimerno, da ga podrobneje komentiramo, vendar pa bomo naredili vse, kar je v naši moči, da bomo pomagali družini te gospe in zdravstveni ekipi z informacijami, ki jih bodo potrebovali, da ugotovijo, kaj se je zgodilo," so še zapisali v matičnem podjetju. Kot so sporočili iz slovenske podružnice, bodo primer še naprej spremljali in javnost obveščali o novih informacijah povezanimi s primerom.

Kozmetični izdelki v EU morajo sicer ustrezati zahtevam Kozmetične direktive, pri nas pa to področje urejajo še Zakon o kozmetičnih proizvodih in Zakon o spremembah in dopolnitvah določenih zakonov na področju zdravja ter podzakonski predpisi, v katerih je prenesena osnovna kozmetična direktiva s svojimi dopolnitvami in vse tehnične direktive. Parafenilendiamin je v Sloveniji dovoljen v kozmetičnih izdelkih, vendar le v barvah za lase v koncentraciji do največ 6 odstotkov, ni pa dovoljen v izdelkih za dekoracijo kože.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.