Svet
42 ogledov

Po Brexitu in Trumpu desničarski predsednik v Avstriji?

Norbert Hofer, Alexander Van der Bellen EPA
Avstrija se pripravlja na nedeljske volitve. Vsa Evropa bo spremljala, ali bo naša severna soseda izbrala prvega povojnega desničarskega predsednika. V zadnjem televizijskem soočenju je bilo izmenjanih kar nekaj ostrih obtožb med drugim tudi glede laganja in celo vohunjenja.

Veteran zelene politike in zaprisežen Evropejec Alexander Van der Bellen ali desni populist in evroskeptik Norbert Hofer. Avstrija izbira. V zadnjem televizijskem soočenju pred volitvami je Hofer Van der Bellna obtožil, da je bil komunistični vohun.

Van der Bellen mu ni ostal dolžan in izpostavil, da "spet" laže. V studio je prinesel očetovo fotografijo, jo držal pred kamerami in poudaril, da so iz tabora Hoferjevih pomočnikov razširili laž, da je bil njegov oče podpornik nacistov. "To se ne dela!" "To je huda obtožba," je odvrnil Hofer. Tudi njegovega očeta so očrnili kot nacista, poroča STA.

volitve v Avstriji | Avtor: EPA EPA

Stališča glede Evropske unije

Glede vprašanj o Evropski uniji je med kandidatoma ravno tako prišlo do obtoževanja laganja. Van der Bellen je trdil, da Hofer želi izstop Avstrije iz EU ter obenem izpostavil, da si sam želi poglobitve odnosov z EU. Hofer je te obtožbe zanikal in dodal, da si le želi boljšo EU.

Hofer je sicer eden izmed podpredsednikov avtrijskega parlamenta; simpatije volivcev je med drugim dosečgel tudi z glasnimi kritikami vlade, da je lansko leto dovolila, da v državo vstopi 90 tisoč migrantov. S kritikami ni skoparil niti na račun nemške kanclerke Angele Merkel. "Avstrijski davkoplačevalci so plačali nemški račun, saj so mnogi migranti končali v Avstriji," je poudaril.

"Ne mislim, da je evropski projekt propadel," je Hofer poudaril prejšnji teden, a hkrati opozoril, da ji zaradi slabega pristopa k begunski krizi in Brexitu grozi razpad.

Van der Bellen, nekdanji voda avstrijskih Zelenih, prej socialni demokrat, ki na volitvah nastopa kot neodvisni kandidat, po drugi strani ves čas izpostavlja, da je Hoferjevo stališče glede unije le njegova prikrita želja, da uniči unijo. "Podobno kot to želijo populistična gibanja v Franciji in Nemčiji," je izpostavil na enem izmed predvolilnih shodov.

Nova Avstro-Ogrska?

Hofer je sicer - v kolikor bo v nedeljo izbran - kot eno svojih prioritet izpostavil željo po boljšem sodelovanju med državami nekdanje Avstro-Ogrske monarhije, da bi bolj usklajevale politike svojih držav in bolje ščitile svoje interese znotraj unije. Hofer meni, da je to potrebno zaradi protiuteži Franciji in Nemčiji.

Norbert Hofer | Avtor: EPA EPA
"Na eni strani imamo velike igralce, kot sta Francija in Nemčija, prej še Velika Britanija in države Beneluxa, ki so zelo močni. Iščem zaveznike, da bi ustvarili novi model. To bi lahko bile Madžarska, Češka, Romunija, Srbija, Slovenija in Hrvaška. Torej države podobnih kultur," je izpostavil v intervjuju za švedski časopis Dagens Nyheter.

Najmlajši predsednik ali predsednik, ki je otrok priseljencev?

Hofer o predsedniški kandidaturi sprva sploh ni razmišljal, saj je menil, da je zanjo pri 45-letih premlad, a so ga pregovorili. Po izobrazbi je letalski tehnik, v drugo poročeni oče štirih otrok.

Hoferjev recept za uspeh v predvolilni kampanji naj bi bilo to, da med pogovori z novinarji in na volilnih soočenjih deluje mirno in prijazno. Vedno nastopa uglajeno in za razliko od nekaterih strankarskih kolegov v širši javnosti težko izusti težko besedo. Poudarja, da skrbi preprostih državljanov zmeraj jemlje resno.

Alexander Van der Bellen | Avtor: EPA EPA
Van der Bellen je po drugi strani v anketah pred aprilskim prvim krogom predsedniških volitev v Avstriji veljal za favorita, a ga je v velikem slogu, s skoraj 14-odstotno prednostjo prehitel Hofer.

Van der Bellen sicer po pisanju avstrijske tiskovne agencije APA nikoli ni veljal za velikega volilnega borca, saj naj bi mu bili stiki z navadnimi državljani bolj kot ne mučni.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 10
  • valerijakregar 17:17 04.december 2016.

    zaradi takih,vsepogostejših novic, navijam za Hoferja !:http://www.dailymail.co.uk/news/article-3998478/Teenage-Afghan-immigrant-arrested-Germany-murder-medical-student.html

  • ojla 12:53 03.december 2016.

    Se strinjam s tabo,če nebi bilo Rudolfa Maistra,štajerska nebi pripadala k Jugoslaviji.Vsa naša dalna zgodovina sloni na Avstroogrski.Bilo bi nam danes lepše in boljše.

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 12:40 03.december 2016.

    " To bi lahko bile Madžarska, Češka, Romunija, Srbija, Slovenija in Hrvaška. Torej države podobnih kultur,"Da ne bo pomote. Tle je ciljal na med seboj podobne kulture z avstrijskega vidika. Tle ni mišljeno da so te države kulturno ...prikaži več podobne Avstriji...pač pa kulturno dojemljive na avstrijske predloge. Ampak to da daje kulturo Hrvatov primerjat z kulturo Slovencev ..že to mi govori da nima pojma o pojmu. Hrvati so hudi nacionalisti, Slovenci smo pa vsaj po večini zelo kritični do samih seboj.