Svet
8 ogledov

Po Cipru paniko povzroča Portugalska

Protesti Portugalska Reuters
V območju evra se je pozornost s Cipra preusmerila na Portugalsko, ki ima težave z ukrepi za uresničitev fiskalnih ciljev. V Bruslju opozarjajo, da brez spoštovanja zavez novih posojil in lajšanja pogojev zanje ne bo.

Potem ko so bile v minulih mesecih vse oči usmerjene na Ciper in potem ko se je v minulih tednih v mednarodnih medijih veliko ugibalo tudi o Sloveniji, je trenutno v središču pozornosti v območju evra Portugalska.

Portugalski premier Pedro Passos Coelho je v nedeljo po televiziji nagovoril narod, potem ko je ustavno sodišče zavrnilo nekatere vladne ukrepe v sklopu proračuna za letos, ki še bolj zateguje pas Portugalcem.

Z zavrnjenimi ukrepi, ki med drugim predvidevajo reze v javnem sektorju, na primer odpravo 14. plače in pokojnine, bi vlada prihranila do 1,3 milijarde evrov, kar je približno četrtina načrtovanih prihrankov v tem letu.

Potrugalski primankljaj 6,4 odstoen

Brez teh ukrepov bi po ocenah ekonomistov portugalski javnofinančni primanjkljaj letos znašal 6,4 odstotka bruto domačega proizvoda, medtem ko bi ga bilo treba znižati na 5,5 odstotka BDP.

Passos Coelho je opozoril, da odločitev ustavnega sodišča resno ogroža sposobnost države, da uresniči zaveze iz programa 78-milijardne pomoči, dogovorjenega spomladi 2011, in da se vrne na finančne trge septembra letos.

Premier, ki vztraja, da je zaveze treba spoštovati, zato ne vidi druge možnosti kot nove reze v zdravstvu, izobraževanju in socialnih prispevkih. Dodatno zvišanje davkov je izključil. Veliko manevrskega prostora pa ni.

Opozicija zahteva odstop vlade

Te napovedi krepijo pritisk opozicije, ki zahteva odstop vlade, češ da je izgubila zaupanje in verodostojnost, ter predčasne volitve. Omenja se tudi možnost drugega programa pomoči za Portugalsko, ki pa jo je premier odločno zavrnil.

V Evropski komisiji, ki poleg Evropske centralne banke in Mednarodnega denarnega sklada sestavlja trojko, ki narekuje stroge pogoje za pomoč in bdi nad njihovim izvajanjem, opozarjajo, da se Lizbona mora držati dogovorov.

"Vsak odklon od ciljev v programu ali ponovno pogajanje o njih bi nevtraliziralo to, kar so Portugalci že dosegli, predvsem obnavljanje zaupanja vlagateljev, in podaljšali težave, ki jih prinaša prilagajanje," je opozoril Bruselj.

Komisija čaka ukrepe

Komisija pričakuje, da bo portugalska vlada kmalu opredelila nove ukrepe v okviru proračuna za letos, tako da bo spoštovala fiskalne cilje, o katerih se je dogovorila s trojko mednarodnih posojilodajalcev.

Uresničitev fiskalnih ciljev je tudi osnovni pogoj za zmehčanje pogojev za posojila v okviru programa pomoči - podaljšanje njihove ročnosti, kar so članice unije že obljubile Portugalski in Irski.

Trojka je sicer Lizboni že pred tem pogledala skozi prste - rok za konsolidacijo javnih financ ji je podaljšala za eno leto, tako da država težko pričakuje še kakšne dodatne odpustke.

Portugalski problem nikakor ni zanemarljiv, saj vnovič postavlja pod vprašaj politiko zategovanja pasu in strategijo zdravljenja bolnic v območju evra. Portugalska je namreč poleg Irske doslej veljala za zgled bolj problematičnim pacientkam, kot je Grčija.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.