Svet
7 ogledov

Po civiliste brez dovoljenja

Tako je britanski Hercules C-130 z britanskimi državljani včeraj pristal na Malt Žurnal24 main
Britanska in nemška vojaška letala brez dovoljenja za vstop v libijski zračni prostor evakuirala svoje državljane. Grošelj: temu pravimo nasilne evakuacije.

Tri britanska in dve nemški vojaški letali so iz puščavske vzhodne Libije evakuirala kakih 300 državljanov Evropske unije brez dovoljenja za vstop v libijski zračni prostor. "To ni nič posebnega, to so predvsem bivše evropske kolonialne države počele že prej," je povedal Klemen Grošelj s katedre za obramboslovje na Fakulteti za družbene vede. "V letih 1993 in 1994 so tako evakuirale svoje državljane iz Ruande, v 60. letih pa iz Konga," je pojasnil in dodal, da je novo zdaj le to, da se je evakuacija zgodila tako blizu evropskega prostora.

Tovrstne operacije so bile po njegovih besedah predvidene že v sanktpeterburških nalogah, ki so bile podlaga evropske obrambne politike. "Eden od programov je bila tudi evakuacija evropskih državljanov iz kriznih žarišč," je pojasnil. "To je mednarodnopravna podlaga teh operacij, ki jih, ker obstaja možnost nasilja, imenujemo nasilne evakuacije." Tovrstne evakuacije potekajo v državah, kjer ni jasno, kdo vlada. "In v Libiji ne vemo točno, kdo obvladuje razmere na terenu."

Eno letalo zadeli izstrelki
Iz britanskega zunanjega ministrstva so sicer sporočili, da je eno od treh letal Kraljevskih letalskih sil vrste Herkules C-130, ki so v Evropo prepeljale 150 civilistov različnih narodnosti, pri pristajanju zadelo nekaj manjših izstrelkov, a je bila škoda minimalna in je letalo lahko nadaljevalo pot na Malto. "Libijska vojska je razpadla, zato ni bilo nevarnosti, da bi kdo s kakšnimi sistemi zračne obrambe letalo sestrelil," je glede varnosti tovrstnih misij povedal Grošelj in pojasnil, da imajo vojske, ki jih izvajajo, najverjetneje vsaj načelno soglasje oblasti, obstajajo pa tudi drugi ukrepi, kot so motnje radarskega sistema. "Je pa res, da je tveganje med pristajanjem nepredvidljivo, saj se lahko najde kak posameznik, ki začne streljati na letalo."

Zahod izgublja potrpljenje z Gadafijem
Britanski premier David Cameron je na novinarski konferenci po misiji povedal, da je bilo to "kljub tveganju treba storiti". "Veliko britanskih delavcev na naftni ploščadi v vzhodnem puščavskem področju Libije nam je narekovalo, da moramo nekaj narediti," je dejal. John Pike iz mednarodne varnostne organizacije GlobalSecurity.org ocenjuje, da je to jasen signal, da zahodne vlade izgubljajo potrpljenje z libijskim voditeljem. Zahod je bil po njegovih besedah pred množično evakuacijo svojih državljanov zadržan, zdaj pa je pričakovati ostrejšo retoriko glede odstopa Moamerja Gadafija. "Ameriška vlada je začela glasneje pozivati k njegovemu odstopu, zdaj ko je večina državljanov ZDA na varnem."

Poleg britanske vojske sta evakuacijo brez dovoljenja za vstop v zračni prostor v nedeljo izvedli tudi dve nemški vojaški letali, ki sta v skrivni misiji prepeljali 132 državljanov EU. Zunanji minister Guido Westerwell se je nemški vojski zahvalil za "odločno akcijo", so sporočili z ministrstva in izrazili olajšanje, da so bile misije uspešne.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.