Svet
9 ogledov

Po devetih letih pripora shod za izpustitev Šešlja

Vojislav Šešelj, Haag Žurnal24 main
Več kot 20.000 ljudi se je danes zbralo v beograjski športni dvorani Arena, kjer so zahtevali izpustitev vodje Srbske radikalne stranke (SRS) Vojislava Šešlja iz haaškega pripora.

Z zborovanjem je sicer SRS obeležila deveto obletnico, od kar je Vojislav Šešelj v Haagu. Podpredsednik SRS Zoran Krasić je na današnjem zborovanju haaško Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije pozval, naj "ustavi mučenje" in osvobodi Šešlja, ki bi se po njegovih besedah moral vrniti domov.

Vodja SRS je v Haagu obtožen zločinov proti človečnosti in vojnih zločinov nad nesrbskim prebivalstvom na Hrvaškem, v Vojvodini in v BiH v letih 1991-1993. V priporu je od 24. februarja 2003, ko se je takoj po objavi obtožnice proti njemu prostovoljno predal, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Sojenje Šešlju se je - po enem neuspešnem poskusu in obtoženčevi gladovni stavki - začelo novembra 2007, končalo pa naj bi se s sklepnimi besedami obrambe in tožilstva predvidoma 5. marca letos. 57-letni Šešelj se na sodišču po lastni izbiri zagovarja sam, zadnjem času pa so ga pestile zdravstvene težave.

Komentarjev 2
  • privat 14:59 26.februar 2012.

    kaj ni škoda besed za enega bolanega ,slaboumnega morilca?'

  • Žurnalček 23:44 25.februar 2012.

    Tega je treba doživljensko zapreti. Saj če smo pošteni , sploh ne bi mogel biti vojni hudodelec , če ga SLO borci za človeške pravice ne bi spravili iz 16 letnega zapora zaradi "verbalnega delikta" po njihovem. So blili pa ...prikaži več res pametni. Pa aj so tudi Parago na enak način naši veleumniki spravili iz aresta na isti način.