Svet
8 ogledov

Po dogovoru spet žrtve

Nasilje je zahtevalo življenja več kot 1000 ljudi. Žurnal24 main
Dan po dogovoru kenijskih političnih voditeljev za časovni mirovni načrt je v državi znova izbruhnilo medetnično nasilje, ki je zahtevalo 37 smrtnih žrtev.

Časovni načrt, ki so ga kenijski politični voditelji sprejeli s predstavniki opozicije v navzočnosti nekdanjega generalnega sekretarja Združenih narodov Kofija Anana, vključuje naslednje točke: takojšnje končanje nasilja, humanitarne in politične krize ter vprašanje dolgoročnih rešitev.

V nemirih, ki divjajo v državi vse od objave zmage Mvaija Kibakija na predsedniških volitvah 27. decembra lani, je umrlo že več kot 1000 ljudi, 300.000 Kenijcev pa je bilo prisiljenih zapustiti svoje domove. Sprva politični spori so razplamteli rivalstva med plemeni, kar je privedlo do plenjenja, požigov in sabotaž.

Opozicijski vodja Raila Odinga, ki se je na predsedniških volitvah uvrstil na drugo mesto, Kibakija obtožuje poneverb na volitvah, pri katerih so tudi številni opazovalci opozorili na nepravilnosti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.