Svet
7 ogledov

Po dolgem sporu so jo le odklopili z aparatov

Evtanazija je v mnogih državah izjemno sporno vprašanje, ob katerem se krešejo e Žurnal24 main
V ameriški zvezni državi Teksas se je v nedeljo po več tednih zaključila drama, v središču katere je bila možgansko mrtva 33-letnica, ki je v bolnišnici kljub zahtevam njene družine niso hoteli odklopiti z aparatov, ki so jo ohranjali pri življenju.

Potem ko je sodišče odredilo, da mora bolnišnica najkasneje do ponedeljka končati vsa prizadevanja, da nosečo Marlise Munoz ohrani pri življenju, so 33-letnico v nedeljo vendarle odklopili od aparatov in ji pustili umreti, piše britanski BBC.

Munozova je bila 14 tednov noseča, ko je novembra nenadoma izgubila zavest in padla v komo, verjetno zaradi krvnega strdka. Njena družina je želela, da jo pustijo umreti, a v bolnišnici so ugovarjali, da morajo zaščititi še nerojenega otroka.

Ker se niso pustili prepričati, je soprog Erick Munoz pred slabima dvema tednoma vložil tožbo proti bolnišnici. V njej je med drugim izpostavil, da je bila njegova soproga zdravnica in je bila trdno odločena, da ne želi nikoli končati mrtva na aparatih. Njegovi odvetniki so poleg tega dokazovali, da je zarodek "izrazito abnormalen", ker je bil dlje časa brez kisika.

Bolnišnica v mestu Fort Worth je po drugi strani vztrajala, da v skladu z zakonodajo Teksasa ohranjanja pri življenju z aparati ni mogoče prekiniti, če je bolnica noseča, ne glede na njene osebne želje.

Sodnik je Munozovo, takrat nosečo že 22 tednov, na koncu v petek razglasil za uradno mrtvo in odredil, da jo najkasneje do danes odklopijo z aparatov.

Komentarjev 1
  • mph 12:32 27.januar 2014.

    Glede na to, da se je tako že sama odločila, ko je bila pri sebi in najbližji sorodniki, da je bil zarodek (ne otrok, zarodek) prizadet zaradi pomanjkanja kisika in vseh zdravil, ki jih je dobila, edino prav. Ena redkih ...prikaži več zmag proti verskim fanatikom v tej državi.