Svet
15 ogledov

Po enem letu zopet tisoče protestnikov

protesti po volitvah v egiptovski parlament 23. 1. 2012 Reuters
V Egiptu bodo danes obeležili leto dni od začetka krvave vstaje, ki je po 18 dneh protestov vodila v odstop dolgoletnega predsednika Hosnija Mubaraka in terjala okoli 850 življenj. Vojska, ki je začasno prevzela oblast v državi, načrtuje bleščeča praznovanja, aktivisti, ki so vodili revolucijo, pa razlogov za praznovanje ne vidijo.

Medtem ko je vrhovni vojaški svet 25. januar razglasil za državni praznik ter napovedal razkošne slovesnosti z ognjemeti, vojaškimi paradami in letalskimi mitingi, so aktivisti pozvali k novim protestom po vsej državi.

Kot namreč opozarjajo, pot Egipta v demokracijo še zdaleč ni končana, čas za praznovanja pa bo, ko bodo oblast v državi v celoti prevzeli civilni predstavniki ljudstva. To naj bi se uradno zgodilo junija z izvolitvijo novega predsednika države, a mnogi svarijo, da namerava vojska tudi po predsedniških volitvah obdržati del politične moči v svojih rokah.

Na trgu Tahrir v Kairu se je tako zbralo na tisoče Egipčanov, ki obeležujejo prvo obletnico začetka vstaje, s katero so po 18 dneh protestov dolgoletnega voditelja Hosnija Mubaraka prisilili v odstop. Ob pisani množici z različnimi transparenti pa se je razvila razprava, ali gre pri današnjem shodu za praznovanje ali za novo zahtevo po spremembah.

Na trgu, ki je postal simbol vstaje, so se zbrali tako islamisti kot liberalci in levičarji ter povsem običajni državljani.

Namesto trdega diktatorja množica skrajnih politikov

Današnje realnosti v Egiptu si sicer še pred letom dni večina verjetno ni mogla niti predstavljati – dolgoletnemu avtokratskemu predsedniku Mubaraku na primer sodijo zaradi odgovornosti za nasilno zadušitev lanskih protestov in zaradi korupcije, v ponedeljek pa se je na ustanovni seji zbral nov parlament, v katerem imajo islamisti več kot dvotretjinsko večino.

Vodja vrhovnega vojaškega sveta Husein Tantavi je sicer v torek napovedal, da bodo danes po vsem Egiptu delno odpravili izredne razmere, ki veljajo že več kot 30 let. Odprava izrednih razmer je – poleg prehoda na izvoljene civilne oblasti in še nekaj drugih – ena glavnih zahtev aktivistov, ki tudi po strmoglavljenju Mubaraka vztrajajo pri protestih.

A kot je pojasnil Tantavi, bodo izredne razmere ostale v primeru boja proti "dejanjem brutalnežev", s čimer vojska po mnenju nekaterih zgolj upravičuje zatiranje protestov.

Protesti vseh proti vsem

Na trg Tahrir so danes prišli predstavniki vplivne Muslimanske bratovščine, ki po nedavnih volitvah obvladuje parlament, ter pripadniki prodemokratičnih skupin, ki so sprožili lansko vstajo in ki vztrajajo, da bodo znova zanetili nedokončano revolucijo in zahtevali sestop vrhovnega vojaškega sveta, ki je vajeti oblasti prevzel po odhodu Mubaraka.

Zbrani so nosili zelo različne transparente, ki so odsevali razhajanja o tem, kaj naj bi zborovanje ob obletnici sploh simboliziralo. Tako je bilo mogoče prebrati "Slovesnost ob prvi obletnici", pa tudi "Dol, dol z vojaško oblastjo". Tednik Al Ahram, ki je v državni lasti, se je v tej luči na naslovnici vprašal, "kdo bo ujel dušo revolucije".

Na Tahrirju so postavili štiri odre, na katerih naj bi po pričakovanjih različno usmerjene skupine množici podajale vsaka svoje sporočilo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.