Svet
12 ogledov

Po energijo med oblake

Pri enem od projektov bodo na privezno vrv, prek katere se prenaša tudi elektrik Žurnal24 main
Obnovljivi viri. 
V vetrovih na velikih višinah se skriva 50-krat več energije, kot jo na Zemlji potrebujemo.

"Globalni vetrovi so ogromen vir energije, saj jo ustvarijo za skoraj 870 teravatov," trdijo raziskovalci izkoriščanja vetrne energije na višinah.

Ker globalne potrebe sicer znašajo le 17 teravatov, se po besedah raziskovalcev obetajo spremembe v načinu zadovoljevanja energetskih potreb celotne civilizacije.

V Bonnu o podnebju
Segrevanje. V nemškem Bonnu se predstavniki 185 držav na največji podnebni konferenci po Københavnu pogovarjajo o postavljanju podnebnih ciljev. Greenpeace ob tem opozarja na veliko vrzel med zavezo, sprejeto v Københavnu, in dejanskimi ukrepi držav za zmanjšanje izpustov.

Tudi do deset kilometrov
V osnovi gre za generatorje elektrike, ki so dvignjeni na okoli 700 metrov višine in s kablom povezani s tlemi. Na tej osnovi nekoliko različne projekte razvijajo vsaj štiri podjetja. Ena od težav je letalski promet, ki bi ga uporaba tovrstnih generatorjev lahko ovirala. Tudi zaradi teh pomislekov je višina omejena na nekaj sto metrov, saj bi teoretično lahko segali do deset kilometrov visoko.

Zdaj do 150 metrov
"Večina turbin danes ni višja od sto do 150 metrov," pravijo v Greenpeaceu Slovenija. Dodajajo, da gre za nov projekt in da težko ocenijo njegove okoljske, socialne in ekonomske implikacije. Vseeno v splošnem podpirajo inovacije, ki vodijo k tehnologijam obnovljivih virov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.