Svet
8 ogledov

Po Evropi se širi nemir

Tako so v petek protestirali v Veliki Britaniji. Žurnal24 main
Globalno gospodarsko nazadovanje botruje čedalje številnejšim protestom po svetu. Po napovedi Branimira Štruklja (sindikat SVIZ) se utegne zadeva zaplesti tudi v Sloveniji.
“Z novim plačnim sistemom že od začetka nismo bili zadovoljni, dodatne spremembe pa ga le poslabšujejo,” je do ukrepov slovenske vlade kritičen predsednik šolskega sindikata Sviz Branimir Štrukelj. O tem, ali bodo šli šolniki na ceste, bo odločil glavni odbor sindikata 10. februarja. “Zadeva bi se znala še zaplesti,” opozarja Štrukelj.

“Vlada Boruta Pahorja je sprejela tako nekatere dobre kot nekatere slabe odločitve,”
meni Dušan Semolič iz Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS). “Včasih se zdi, kot da poskuša prav dokazati, da sindikatov ne posluša,” je povedal Semolič in dodal: “Grožnje niso smiselne. Če bo treba, bomo samo povedali datum protesta.”

Davos brez odgovora
“Če se Evropa ne bo hitro spopadla s posledicami gospodarske krize, lahko pričakuje nove socialne nemire,” je v nedeljo na srečanju v Davosu opozorila francoska ministrica za finance Christine Lagarde. Srečanje se je sicer končalo brez recepta za rešitev krize. Svetovni voditelji so se zgolj strinjali, da je rešitve treba najti čim hitreje.

Protesti po tekočem traku
Prejšnji teden je zaradi krize odstopila islandska vlada. Protesti so potekali v Franciji, Veliki Britaniji in Rusiji, protestniki v Ženevi in Davosu pa so svetovnim voditeljem sporočali, da so “kriza” prav voditelji sami.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.