Svet
55 ogledov

Po Fukušimi mutacije pri 52 % metuljev

Jedrska elektrarna Fukušima leta 2004 (levo) in včeraj po dveh eksplozijah. (Fot Žurnal24 main
Odkritje japonskih znanstvenikov vzbuja skrbi, da bo radioaktivnost jedrske elektrarne v Fukušimi prizadela tudi druge živalske vrste in ljudi.

Približno 12 odstotkov metuljev vrste Pseudozizeeria maha, ki so bili kot ličinke izpostavljeni jedrski nesreči v Fukušimi, je imelo biološke nepravilnosti, med drugim manjša krila in poškodovane oči, so sporočili japonski znanstveniki.

Žuželke so redili v laboratoriju blizu območja radioaktivnega sevanja in 18 odstotkov njihovih potomcev je podedovalo podobne težave. Pri tretji generaciji metuljev so se anomalije pojavile že pri 34 odstotkih živali, čeprav je bil eden od staršev iz nekontaminiranega vzorca.

Anomalije vzbujajo skrb

Raziskovalci so septembra lani, šest mesecev po nesreči, zbrali še dodatnih 240 metuljev z območja Fukušime. Anomalije so zabeležili pri 52 odstotkih metuljev. Znanstveniki so nato izvedli primerjalni test na Okinavi, kjer so metulje izpostavili nizkim stopnjam sevanja. Pri metuljih je do anomalij prišlo v podobni meri kot v Fukušimi.

"Prišli smo do zaključka, da so radioaktivne snovi iz jedrske elektrarne Fukušima poškodovale gene metuljev," je dejal vodja raziskave Joji Otaki. Rezultati raziskave pa na Japonskem povzročajo skrbi o dolgoročnih posledicah izpusta radioaktivnih snovi pri ljudeh, ki so bili radiaciji izpostavljeni v dnevih in tednih po jedrski nesreči.

Poskusi tudi na drugih živalih

A Otaki je opozoril, da z njihovo raziskavo o vplivu radiacije na metulje ni mogoče neposredno sklepati o posledicah radiacije pri ljudeh in drugih živalskih vrstah. Zatrdil je, da bodo podobne poskuse izvedli pri drugih živalih.

Komentarjev 1
  • dd 12:08 14.avgust 2012.

    Žalostno, ampak se vsa dognanja o radioaktivni škodljivosti na ljudi, pomete pod preprogo, da lahko nekateri bogatijo.