Svet
19 ogledov

Po gorivo in zlato kar na asteroid

Asteroid Vesta Reuters
Podjetniki milijarderji so razrili podrobnosti svojih načrtov, da mislijo iz asteroidov, ki potujejo mimo Zemlje, izkopati naravne vire.

Več milijonov vreden načrt podjetja Planetary Resources predvideva, da bi s pomočjo robotsko vodenega vesoljskega plovila iz skal asteroidov izkopali in iztisnili različne naravne vire; med drugim goriva in minerale, kot sta platina in zlato.

V naslednjih dveh letih nameravajo v vesolje poslati prvo serijo privatnih teleskopov, ki bodo iskali asteroide bogate z viri. Njihov cilj je v vesolju ustvariti skladišče goriva vse do leta 2020 ter vesolje odpreti za raziskovanje s strani zasebne industrije, še poroča BBC.

"Gledamo v prihodnost. Ne pričakujemo, da bo podjetje kar čez noč zaslužilo milijone. Za to bo potreben čas," je povedal Eric Anderson, pionir vesoljskega turizma.

A nekateri znanstveniki so se že odzvali s skepticizmom. Menijo namreč, da je načrt drzen, težko izvedljiv in velik finančni zalogaj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.